Módosítanák a nyelvtörvényt

2020. május 28., 10:29

Módosításra szorul Az ukrán mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról szóló törvény – vélte Dmitro Razumkov, a Legfelső Tanács elnöke a Glavkomnak adott interjújában, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

A házelnök közölte, a módosító indítványokat már benyújtották a parlamentnek.

„Úgy gondolom, igen (a nyelvtörvényt módosítani kell). Vannak ott olyan pozíciók, amelyeket pozitívan fognak fogadni, és vannak olyanok is, amelyeket negatívan fogadnak majd. És bármelyik politikusnak, különösen háború idején, s amikor nehéz a helyzet az országban, nem arra kell gondolkodnia, hogy milyen pozitívan vagy negatívan fogadják szavait a nyelvről, hanem tisztában kell lennie vele, vajon egyesíti ez az ukrán társadalmat vagy sem” – mondta Razumkov.

Hozzátette, a szóban forgó módosító indítványok nem szerepelnek a legközelebbi plenáris ülések napirendjén.

Azzal kapcsolatban, hogy létezik-e a kormánypártban valamiféle általános koncepció a nyelvtörvényt illetően, a Legfelső Tanács elnöke kifejtette, hogy a Nép Szolgája frakciójában vannak, akik túl radikálisan viszonyulnak az ukrán nyelv védelméhez, s olyanok is, akik ezzel merőben ellentétes véleményt képviselnek. „De a nagyobbik részük, nekem úgy tűnik, ebben a kérdésben is centrista álláspontot fog elfoglalni” – fogalmazott Dmitro Razumkov.

Az UNIAN emlékeztet, korábban Volodimir Zelenszkij elnök úgy vélte, Ukrajnában nincs napirenden a nyelvkérdés, és mesterségesnek nevezte azt.

(glavcom.ua/unian.ua/Kárpátalja)