Salánki ötödikesek a kárpátaljai FIT-kaland legjobbjai

2020. május 30., 15:55 , 1009. szám

A Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programja által szervezett III. MCC FIT Kaland Tehetségverseny egy egyedülálló, több képzési területet felölelő tanulmányi csapatverseny, amely rendhagyó módon a teljes Kárpát-medencei ötödikes általános iskolás korosztályt szólítja meg.

László Edina, a verseny koordinátora elmondta: a FIT-kaland célja, hogy a gyerekek csapatban együttműködve dolgozzanak egy izgalmas projekten, melynek révén a program képzési koncepciója mellett napjainkban fontos területekkel találkozhatnak, merülhetnek el bennük mélyebben. Idén egy meghatározott kérdéskör, jelenség köré épült a verseny projektfeladata. A több tudományterületet felölelő projektfeladat fókuszában ezúttal a környezetvédelem, mégpedig egy klímavédelmi akcióterv állt.

Kárpátalja-szerte is számos csapat élt a lehetőséggel és vett részt érdekesebbnél érdekesebb projektmunkákkal. A legügyesebb kárpátaljai csapatot ezúttal a Salánki Mikes Kelemen Középiskola növendékei alkotják. A Szuper 3-as nevet valóban megérdemlő kis versenyzők bátor és találékony tagjai – Molnár Szintia, Tóth Ádám és Mihovics Krisztina Barbara – hatalmas lelkesedéssel és találékonysággal vetették bele magukat a feladatok sorába.

Milyen megoldandó feladatok várták a gyerekeket? Dobsa Beáta, az MCC FIT beregszászi régióvezetője büszkén mesélte, hogy készítettek vízszűrő berendezést is a gyerekek. Programoztak számítógépes játékot az óceánok tisztaságáért, és készült zöldautó a jövő közlekedésének fenntarthatóságáért. A kis kutatócsoport tagjai munkájuk megkoronázásaként csoportkoordinátoruk, Kirpa Brigitta segítségével kampányfilmet készítettek a média számára.

Mindhárom lendületes kisdiák az elsők között jelentkezett a szeptemberben induló FIT-programra is, és már alig várják, hogy folytatódjon a nagy kaland a tudományok színesen FIT-es világában. Várjuk olyan, szeptembertől hatodik osztályt kezdő gyerekek jelentkezését, akik szeretnének hasonlóan érdekes feladatokat megoldani! Jelentkezni a fit.mcc.hu/jelentkezés oldalon lehet.

A találékony Szuper 3-as csapat tagjai kimagasló munkájukért – hála a nagylelkű felajánlásoknak – jutalomban részesültek. Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul különdíjjal tüntette ki a szorgalmas tanulókat és koordinátorukat. Társasjátékok, értékes könyvek, tanfelszerelések és utalványok is gazdára találhattak végre a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ), a Kálvin Nyomda és a Parisel étterem jóvoltából.

Az MCC FIT beregszászi vezetése ezúton is köszönetét fejezi ki minden kedves pártfogónak a segítségért és támogatásért, valamint szeretettel várja a kárpátaljai gyerekek jelentkezését.   

sd