Kuleba: Ukrajna kész megvitatni a megszállt területek és a Krím különleges státuszát

2020. június 5., 08:37

Ukrajna kész a kompromisszumokra a megszállt Donyec-medencei területek és a Krím visszaszerzése érdekében, Kijev egyebek mellett hajlandó megvitatni e területek különleges státuszát Ukrajnán belül – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter a DW angol nyelvű változatában megjelent interjújában, amelyet a zn.ua ismertet.

Kuleba hangsúlyozta, hogy a szóban forgó régiók különleges státuszt kaphatnak, ám anélkül, hogy joguk lenne megvétózni az országos döntéseket. Emellett Ukrajna ragaszkodik hozzá, hogy visszaszerezze az ellenőrzést a határai felett.

„Nagyon egyszerű megoldást javaslunk Oroszországnak, hogy soha ne hágjuk át a mi »vörös vonalunkat«: szuverén ellenőrzés a határ felett. Cserébe készek vagyunk tárgyalni e régiók különleges státuszáról Ukrajnán belül, de vétójog nélkül bármilyen összenemzeti döntésben” – jelentette ki.

A külügyminiszter hozzátette, hogy Ukrajna bizonyos kezdeményezésekkel már előállt a háromoldalú kontaktcsoportban.

Kérdésre válaszolva Kuleba jelezte, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tisztában van azzal, milyen nehéz megállapodást elérni Vlagyimir Putyinnal, a Kreml vezetőjével az elfoglalt Donyec-medencei területekről és a Krímről.

Ugyanakkor a zn.ua emlékeztet, hogy a háromoldalú kontaktcsoport május 14-i ülése után kiadott nyilatkozatban az Elnöki Hivatal közölte, Ukrajna kizárja annak lehetőségét, hogy az Alkotmányban rögzítse az ideiglenesen megszállt Donyec-medencei területek „különleges státuszát”.

(zn.ua/Kárpátalja)