Oktatási minisztérium: A végzősöket idén nyáron nem hívják be katonának

2020. június 5., 19:29

Az Oktatási és Tudományos Minisztérium megállapodott a Védelmi Minisztériummal, hogy az iskolák és felsőoktatási intézmények végzőseire nem terjed ki a behívás idén nyáron – jelentette be Ljubomira Mandzij megbízott oktatási és tudományos miniszter a Hromadske műsorában, amelyről az Ukrajinszka Pravda számol be.

„Beszéltünk a kollégákkal a minisztériumból, hogy ne fordulhasson elő olyan eset, amikor azokat, akik még nem végeztek, vagy a végzősöket, akik már júliusban betöltötték a 18-at, amikor még nem született meg a ZNO eredménye, s még nem kezdődött el a felvételi kampány, behívják a hadseregbe” – mondta el a tárcavezető.

Mint ismeretes, a 2020. évi tavaszi behívást a koronavírus-járvány miatt nyárra, májusra–júliusra halasztották. Mandzij most megerősítette, hogy a felvételi kampány alapul fog szolgálni a behívás halasztására.

Az Ukrajinszka Pravda a témával kapcsolatban emlékeztet, Andrij Taran védelmi miniszter még április 9-én kijelentette, hogy a sorkatonákat, akik letöltötték szolgálati idejüket, időben leszerelik, a karantén erre nem lesz hatással.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)