Aggasztja a kormányt a karantén-szabályok tömeges megsértése az enyhítések után

2020. június 9., 08:54

Aggasztónak tartja a kormány a koronavírusos megbetegedések számának növekedését és a karantén-szabályok tömeges be nem tartását az enyhítések bevezetése után – közölte honlapján az Elnöki Hivatal hétfőn a járvány megfékezésével kapcsolatban tartott hagyományos heti tanácskozást követően.

A megbeszélésen Volodimir Zelenszkij elnök elmondta, a karantén enyhítése megmenti a gazdaságot, de nem szabad szem elől téveszteni, hogy a koronavírus nem tűnt el, továbbra is életeket kell menteni tőle. Kiemelte, hogy meggyőződése szerint a szigorú karantén nem volt fölösleges, sok életet megmentett. Azonban – folytatta – továbbra is minden nap emberek halnak meg Ukrajnában a koronavírus okozta szövődményektől.

Az elnök hangsúlyozta: „nem szeretnénk visszatérni a korábbi kemény feltételek közé. Ezért összpontosítunk a fejlemények alakulására, és emlékeztetjük az embereket a szociális távolság betartásának és a szájmaszk viselésének fontosságára.” Egyelőre sajnos nem engedhetjük meg magunknak szórakoztató tömegrendezvények tartását – mutatott rá Zelenszkij.

A tanácskozáson Denisz Smihal miniszterelnök megismételte az államfő szavait, miszerint a kormány megengedte a karantén enyhítését, de az embereknek tudatában kell lenniük, hogy a koronavírus-veszély nem múlt el.

(vb/karpat.in.ua)