Több mint háromszáz táncos videó a nemzeti összetartozás jegyében

2020. június 9., 19:24 , 1010. szám

Kárpát-medencei méretű néptáncos megmozdulás született a nemzeti összetartozás napjára. Az Összetartozunk 100 Folk című eseményre több mint háromszáz táncos kisfilmmel üzent egymásnak a néptáncos szakma határon innen és túl.

Június 4-én mutatták be azt a közel félórás kisfilmet, melyet Sztanó Hédi, a Hagyományok Háza munkatársa és Pál István Szalonna, a Hagyományok Háza művészeti vezetője szerkesztett. A közel félórás néptáncos kisfilmben az anyaországi és határon túli, elszakított területek tájegységeinek táncain túl azon hűséges, más nemzetiségek táncai is láthatóak, akik szolidaritásukat fejezték ki a magyar nemzet számára a száz évvel történt igazságtalan események kapcsán.

A felhívás ötlete a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes egyik táncosának fejéből pattant ki, melyet aztán a Szombathelyi ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttessel közösen valósítottak meg. Az online kezdeményezésben minden csalatkozni kívánó együttesnek 1-2 perces kisfilmet kellett készítenie, melyben egy táncot mutatnak be – ezzel kifejezve az együvé tartozást. (Lehetett ezt párban, vagy ahol a karantén körülmények engedték, együttesi formában is.) Az eseménynek olyannyira nem várt sikere lett, hogy több mint háromszáz kisfilm érkezett szerte a Kárpát-medencéből.

Varga Albin, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes vezetője így nyilatkozott: „Nagyon-nagyon jó volt látni a táncosokat, a táncokat, a sok gyönyörűséges helyszínt, legyen az természeti vagy pedig épített örökségünk a kassai dómtól az eplényi kastélyig, a jáki templomtól a munkácsi várig. Tényleg csoda szépek, ezért ez egy különleges találkozás lett.”

Vidékünket a Kárpátalja Néptáncegyüttes táncosai, Váradi Enikő és Orosz Péter képviselték a kezdeményezésben, akik előadásában viski táncokat láthatunk a munkácsi vár lábainál a színvonalas kisfilmben, melyet Gazdag Misi készített. Az előadásban zenei kísérettel közreműködött a Sodró együttes.

Váradi Enikő lapunknak elmondta: „Bár a körülmények nem tették lehetővé, hogy erre a centenáriumi eseményre együtt, közösségben emlékezzünk. Azt gondoljuk, hogy ez a kezdeményezés – még ha az online térben, de – lehetőséget biztosított arra, hogy a Kárpát-medence bármelyik pontjában élő nemzettársunk egy tánccal kinyilváníthassa, hogy száz év után is összetartozunk. Másfelől ez a kezdeményezés azt is bemutatta, hogy a magyar kultúra egyetemessége a határon túli magyarság kultúrájával teljes. S ennek a reprezentálására a magyar népművészet, ezen belül a néptánc az egyik legjobb módja, hiszen sokszínű kulturális örökséggel bír.”

A beérkezett videók számára egy online térképet is létrehoztak a szervezők, amelyen most is megtekinthetőek a kisfilmek az Összetartozás100 Folk Facebook-oldalon.

ke