A nyugat-ellenes retorika terjedése miatt aggódik a külügyminiszter

2020. június 15., 11:45

Aggodalmát fejezte ki a nyugat-ellenes retorika terjedése miatt az ukrán sajtóban Dmitro Kuleba külügyminiszter az Ukrinformnak adott hétvégi interjújában.

„Aggaszt a nyugat-ellenes retorika terjedése az ukrán médiatérben – ez egyáltalán nem felel meg az ukrán nép érdekeinek. De a végrehajtó hatalomban vagy a külpolitikában nincs semmiféle nyugat-ellenes retorika. Tökéletesen meg vagyunk győződve arról, hogy Ukrajnának tovább kell haladnia az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozás felé, és még csak utalást sem látok az ezen céltól való eltérésre, a célhoz fűződő hozzáállás változására” – jelentette ki.

„Nem tudom, mi a helyzet retorikával, de nézzük meg a dolgok állását. Miközben beszélünk, a NATO dönt a kibővített lehetőségekkel járó partneri státusz megadásáról Ukrajnának. Egy lépés választ el bennünket attól, hogy a Szövetség hat legközelebbi partnere közé kerüljünk a világon” – tette hozzá a külügyminiszter.

A Jevropejszka Pravda ezzel kapcsolatban emlékeztet, hogy az Észak-atlanti Tanács Ukrajnát a Kibővített lehetőségekkel járó partnerség NATO-program tagjaként ismerte el. Hasonló státusszal Ukrajna mellett Ausztrália, Finnország, Grúzia, Jordánia és Svédország rendelkezik.

(ukrinform.ua/eurointegration.com.ua/Kárpátalja)