Lehet-e saját lakása a feleségnek?

2020. június 22., 09:48 , 1011. szám

„Szeretnék saját lakást venni. Jelenleg házasságban, de a férjemtől különváltan élek. Hogyan szerezzem meg a lakást úgy, hogy a férjem válás után ne tarthasson igényt rá vagy legalábbis egy részére?”

– A Családi törvénykönyv (Cstk.) 57. cikkelye értelmében a házastársak úgynevezett személyes magántulajdonát képezi egyebek mellett:

a házasság ideje alatt, ám ajándékozási szerződéssel vagy öröklés útján szerzett vagyon;

a házasság ideje alatt, de a házastárs személyes tulajdonát képező pénzeszközből szerzett tulajdon.

A Cstk. által felsorolt lehetőségek közül mindössze ez a kettő bír jelentőséggel esetünkben, s véleményem szerint az előbbi, vagyis az ajándékozási szerződéssel való tulajdonszerzés a legoptimálisabb. Ehhez arra van szükség, hogy hivatalosan, vagyis az okmányok szerint, valamelyik közeli hozzátartozója, például a szülők egyike vegye meg a kiszemelt lakást. Az ingatlan megszerzése után ajándékozási szerződést lehet kötni a hozzátartozóval, aki ennek alapján átadja a lakást önnek.

A másik lehetőség, ha a lakást a személyes tulajdonát képező pénzen veszi meg.

A házastársak személyes magántulajdonát képező pénzeszközöknek minősülnek:

a férjnek vagy a feleségnek személyes érdemeikért juttatott díjak és jutalmak;

a házastársak egyikének személyes magántulajdonát képező tárgyak elvesztéséért járó vagy a nekik okozott erkölcsi kárért megítélt kártérítés;

a házastársak egyike által kötött kötelező, valamint önkéntes személybiztosítások után járó kifizetések – ha a biztosítási díjakat a személyes magántulajdonukat képező pénzeszközökből fizették.

Megjegyzendő, ha a személyes magántulajdonát képező pénzen vásárol, fennáll a lehetősége, hogy a férj a válás kimondása után igényt formál a lakás felére. Ebben az esetben önnek a bíróság előtt kell bizonyítania, hogy az ingatlant nem a közös családi kasszából vette.

Ilyen esetekben célszerű lehet igazolni a bíróság előtt, hogy nem élnek együtt a házastársával. A Cstk. alapján ugyanis a bíróság személyes magántulajdonnak ismerheti el a házastársak által a házastársi viszony tulajdonképpeni megszűnése miatti különélésük alatt szerzett vagyont.

Utoljára hagytam azt az elvi lehetőséget, hogy az ingatlanvásárlást a válás utánra halaszthatja. Ez az egyetlen lehetőség, hogy az ingatlanszerzés bizonyosan semmilyen kockázattal vagy kellemetlenséggel ne járjon az ön számára.

hk