Az egészségügyi miniszter megnyugtatta az országot a totális karantént illetően

2020. július 4., 11:59

Még ha az aktív koronavírusos betegek száma meg is haladja a 60-at 100 ezer lakosra számítva Ukrajnában, nem tér vissza a szigorú, totális karantén – jelentette ki június 3-i sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

A miniszter tájékoztatása szerint az aktív betegek 100 ezer lakosra számított mutatója péntekre elérte az 59,7-et. Sztepanov azonban jelezte, hogy a 60-as mutatót kizárólag a külső független értékelés (ZNO) megrendezése szempontjából alkalmazták, a június 22-i állapotot tekintve. Ha akkor érte volna el az aktív betegek mutatója a 60-at, a kormányzat dönt a ZNO elhalasztásáról – mutatott rá a tárcavezető.

„Ami az országunkban hatályos korlátozó intézkedéseket illeti, szeretném emlékeztetni önöket, hogy adaptív karanténban vagyunk, amikor az adott régió járványügyi helyzetétől függően hoznak konkrét korlátozó intézkedéseket, vagy enyhítenek a korlátozó intézkedéseken” – jelezte Sztepanov.

Az Ukrajinszka Pravda ezzel kapcsolatban idézte Denisz Smihal miniszterelnök június 30-i nyilatkozatát: „Gondosan ellenőrizzük az aktív betegek 100 000 lakosra eső számát. Ma ez 50 főt tesz ki 100 ezerre. Hatvan betegben szabtuk meg magunknak a határt. Ez lesz a pillanat, amikor meg kell majd erősíteni a karanténhoz fűződő korlátozásokat az ország és az egyes régiók szintjén.”

(pravda.com.ua/Kárpátalja)