Idén már 11 civil halt meg a Donyec-medencében

2020. július 4., 17:11

Az év eleje óta 11 polgári személy vesztette életét a Donyec-medencében a szeparatisták fegyvereitől – jelentette be a Facebook közösségi oldalon Ljudmila Deniszova ombudsman, akit a korrespondent.net idéz.

„Ma (július 3. – a szerk.) a törvénytelen fegyveres alakulatok lövéseitől elesett egy Donyec-medencei zajcevei lakos. A támadás idején az életét vesztett nő az udvaron tartózkodott. […] 2020-ban ez már a 11. civil áldozat. Az orosz agresszió kezdete óta összesen több mint 13 ezer polgárt veszítettünk az ország keleti részén” – írta Deniszova.

Az ombudsman hozzátette, hogy „az Orosz Föderáció, ismételten megsértve a minszki megállapodásokat, demonstrálja a világnak agresszív megszállási politikáját, és hogy nem hajlandó beszüntetni a tüzet Ukrajna keleti részén, minek következtében továbbra is békés lakosok halnak meg az ellenséges golyóktól”.

Deniszova felszólította a nemzetközi humanitárius missziók és az emberi jogi szervezetek képviselőit, „határozottan ítéljék el az agresszor cselekedeteit, és egyesítsék erőiket annak érdekében, hogy rákényszerítsék az Orosz Föderációt a polgári lakosság háború idején való védelméről szóló negyedik genfi egyezmény betartására, megakadályozandó az élet és személy elleni erőszakot, különös tekintettel a gyilkosság, csonkítás, bántalmazás és kínzás valamennyi fajtájára”.

(korrespondent.net/Kárpátalja)