Csökkentenék az állami nyilvántartások számát

2020. július 9., 19:27

A Digitális Átalakulás Minisztériuma csökkenteni szándékozik az állami nyilvántartások számát annak érdekében, hogy megoldja a különböző nyilvántartásokban szereplő adatok ismétlődésének problémáját, és javítsa azok védelmét – jelentette az UNIAN hírügynökség július 8-án Msztyiszlav Banyikra, a tárcánál az e-kormányzás fejlesztésével megbízott főosztály igazgatójára való hivatkozással.

„Ukrajnában 341 állami nyilvántartás létezik, és nehéz lenne azt állítani, hogy valamennyi szuper megbízhatóan védett. Ezért minisztériumunk egyik feladata a nyilvántartások számának csökkentése, mivel egyrészt sokban közülük ismétlődnek az adatok, másrészt jobb, ha az adatokat kevesebb nyilvántartásban tároljuk” – jelentette ki az igazgató egy, az Európai Üzleti Szövetség által szervezett online konferencián.

Banyik közölte azt is, a tárca olyan rendszer létrehozását tervezi, amelyben az állampolgár értesítést kap arról, ha egy bizonyos, arra felhatalmazott személy megtekintette az ő személyes adatait.

Az UNIAN emlékeztet, 2020. június 1-jén a Miniszteri Kabinet határozatával feljogosította a Digitális Átalakulás Minisztériumát a kormányzati politika alakítására a digitális innováció és az elektronikus dokumentumkezelés területén.

(unian.ua/Kárpátalja)