Zelenszkij bírálta az NBU-t a „drága” hrivnya miatt

2020. július 9., 12:18

Volodimir Zelenszkij elnök bírálta az Ukrán Nemzeti Bankot (NBU) a véleménye szerint „túl drága” hrivnya miatt. Ugyanakkor megismételte, hogy tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét – jelentette a zn.ua.

„Támogatjuk az Ukrán Nemzeti Bank függetlenségét. De mondtuk mindenkinek: hogyan élhetünk, ha még a költségvetésünket is 30-as árfolyamon számítottuk ki, miközben láthatják, milyen a hrivnyánk. Azt mondták nekünk, hogy ezek piaci feltételek, a bank független stb. És önök ezt mind jól tudják” – jelentette ki az államfő július 8-án Csernyivci megyében, ahol üzletemberekkel találkozott.

Zelenszkij meggyőződésének adott hangot, hogy éppen az NBU árfolyam-politikája miatt „veszített milliókat, és zárt be” sok ukrán vállalkozás. Az elnök a Covid–19-et ebből a szempontból az „egyéb” kategóriába sorolta, kormányának tevékenységét pedig meg sem említette – mutat rá a zn.ua.

Bírálta az államfő az NBU korábbi elnökét, Valerija Hontarevát is, aki felszólította a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), hogy „fagyassza be” az Ukrajnával folytatott együttműködést az NBU új vezetőjének kinevezéséig. Zelenszkij megjegyezte, „van elég ember, aki »segít« Ukrajnának”.

Az elnök azt ígérte, normalizálódni fog a gazdasági helyzet az országban. Arról ugyanakkor nem szólt, hogy mit kíván tenni ennek érdekében.

A zn.ua emlékeztet, Hontareva szerint az IMF nyomása nélkül Zelenszkij „becsempészheti” Ihor Kolomojszkij oligarcha emberét az NBU élére. Szavaira reagálva az SZBU felszólította a volt tisztviselőket, hogy „ne keltsenek pánikot, és ne kezdjék ki az állam gazdasági stabilitását”. A titkosszolgálat figyelmeztetett, hogy az efféle kijelentések veszélyeztethetik a nemzetbiztonságot.

Mint ismeretes, július 1-jén Jakov Szmolij, az NBU elnöke benyújtotta lemondását. Lépését a rá nehezedő szisztematikus politikai nyomással indokolta, amely lehetetlenné tette számára hivatalos teendői hatékony ellátását.

(zn.ua/Kárpátalja)