Az NBU megmagyarázta az áremelkedés lassulását

2020. július 11., 17:07

Az ukrajnai áremelkedést júniusban a gyenge belső kereslet, a kedvező devizapiaci helyzet és a viszonylag alacsony energiaárak fogták vissza – állítja július 10-ikommentárjában az Ukrán Nemzeti Bank (NBU), amelyet a korrespondent.net ismertet.

Ezek szerint az iparcikkek ára kis híján az előző hónapban tapasztalt ütemben csökkent tovább. A gyógyszeripari és a testápolási termékek árának emelkedéselelassult.

Ugyancsak lassult a nem alapvető árucikkek drágulása, némelyikük (kávé, olívaolaj) ára még csökkent is 2019 júniusához képest.

Az egészségügyi szolgáltatások költségei gyorsan emelkedtek a növekvő kereslet miatt, amit a koronavírus okozta megbetegedések gyarapodó száma idézett elő. A mobilkommunikáció drágulása szintén felgyorsult.

Ugyanakkor a gyenge kereslet hatására lassult a biztosítással, lakásbérléssel kapcsolatos, valamint a pénzügyi és közjegyzői szolgáltatások árainak növekedése, amint a kávézók, bárok és éttermek árai is lassabb ütemben nőttek.

Azon ágazatok szolgáltatásainak árai, amelyek tevékenysége a karantén miatt korlátozott volt (szanatóriumok, rekreációs központok, felsőoktatás), a márciusi szinten maradtak.

A marhahús és a tojás gyors ütemben drágult, miközben a csirke és a zöldség árának csökkenése lelassult. A hőség és a gyenge kínálat befolyásolta a gyümölcsök – különösen a szamóca – árait, amelyek továbbra is gyors ütemben emelkednek.

Folytatódott a földgáz lakossági árának csökkenése, miután a tarifákban figyelembe vették a gáz árának zuhanását mind a világpiacon, mind a belső piacon. A szeszesitalok és a dohánytermékek árai mérsékelten emelkedtek. A vasúti és közúti szállítás viteldíjainak növekedési üteme csökkent az üzemanyagok árának korábbi esése miatt.

(korrespondent.net/Kárpátalja)