Ukrajnában nincs nyilvántartás azokról, akik ingyen privatizáltak már földet

2020. július 11., 12:46

Ukrajna Állami Geodéziai, Térképészeti és Kataszteri Szolgálatának (Derzsheokadasztr) nincs nyilvántartása azokról, akik éltek a jogukkal, hogy ingyen tulajdonba vegyenek két hektár mezőgazdasági területet. Ennek következtében ugyanazon személyek az ország különböző régióiban többször is privatizálhattak termőföldet. Ugyanakkor a nyilvántartás létrehozásának folyamata már elkezdődött – jelentette a Derzsheokadasztr tájékoztatása nyomán a zn.ua július 10-én.

„Nem fogják elhinni, de miközben országunkban továbbra is több százezer hektár földterületet osztanak szét ingyenes privatizációútján, az államnak nincs hivatalos, egységes nyilvántartása azon ukrán polgárokról, akik hozzájutottak a két ingyenes hektárhoz” – idézi a portál Roman Lescsenkót, a Derzsheokadasztr vezetőjét.

Ugyanakkor máris számos olyan esetre derült fény, amikor a privatizációs és az ingyenes föld kiutalására vonatkozó szabályok megsértésével ugyanazok a személyek több ízben is földhöz jutottak az ország különböző régióiban. Ezeknek az embereknek a listáját rövidesen közzéteszik, ígérik.

„Több ezer hektárnyit loptak szét a legjobb földekből. A Fekete-tenger és az Azovi-tenger part menti, rekreációs területeiről, valamint a természetvédelmi alapról beszélünk, kezdve a festői Kárpátoktól egészen a Kijev melletti Puscsa-Vodicáig” – tette hozzá Lescsenko.

A zn.ua emlékeztet, hogy korábban Volodimir Zelenszkij elnök aláírta A térinformatikai adatok nemzeti infrastruktúrájáról szóló törvényt. A dokumentum lehetővé teszi egy modern rendszer kialakítását, amellyel a polgárok hozzáférhetnek a földrajzi információk minden fajtájához.

(zn.ua/Kárpátalja)