Csütörtökön írhatja ki a parlament a helyhatósági választásokat

2020. július 15., 10:56

A Legfelső Tanács július 16-án tűzi napirendjére a helyhatósági választások kiírásáról szóló határozattervezetet – közölte David Arahamija, a Nép Szolgája frakcióvezetője, akit a zn.ua idéz.

A portál emlékeztet, hogy ez a mostani a törvényhozás második ülésszakának utolsó plenáris hete, ami azt jelenti, hogy a képviselőknek nem maradt sok idejük a szükséges törvényjavaslatok és határozatok elfogadására, a választások kiírására. A képviselőknek legkésőbb július 25-ig jóvá kell hagyniuk az új közigazgatási felosztást, és el kell fogadniuk a Választási törvénykönyv módosítását.

„Úgy gondolom, a határozat csütörtökön kerül sorra, a Választási törvénykönyvvel együtt” – idézi Arahamiját a zn.ua az Interfax – Ukrajina nyomán.

Hétfőn a Nép Szolgája sürgős módosítások elvégzésére visszavonta a választások kiírásáról szóló törvénytervezetet, s azt az illetékes bizottság a keddi ülésnapra sem érkezett előkészíteni.

A frakcióvezető emlékeztetett az új járások létrehozásáról szóló törvénytervezet fontosságára is. Amennyiben a képviselők ezen a héten nem szavazzák meg a dokumentumot, az jogi problémákat vethet fel.

„Lehetnek egyes járások, ahol az OTH-k (egyesült területi közösségek, kistérségek – a szerk.) tanácsai mellett a járási tanácsok is megmaradhatnak… jelenleg, úgy tűnik, Ukrajna 100 járásában ez a helyzet. Szerettük volna elkerülni ezt a folyamatot, de abban az esetben, ha a határozat kudarcot vall, ugyanazt a helyzetet kapjuk, amely most van” – tette hozzá Arahamija.

(zn.ua/Kárpátalja)