Gondok lehetnek a helyhatósági választásokkal

2020. július 16., 12:18

Nehézségekbe ütközhet az őszi helyhatósági választások megtartása, mivel Ukrajnában még nem zárult le az adminisztratív-területi reform – írja a Központi Választási Bizottság (CVK) sajtószolgálata nyomán a korrespondent.net.

„A járások létrehozásáról és felszámolásáról szóló határozattervezet valójában a járások számottevő megnagyobbításáról rendelkezik, ami jelentős mértékben fogja befolyásolni egyes választási eljárások végrehajtását a helyhatósági választások előkészítésének és lebonyolításának megszervezése során” – olvasható a közleményben.

Ráadásul, amennyiben nem fogadják el az új járások létrehozásáról szóló határozatot, módosítani kell a választási jogszabályokat, mivel az új kistérségek jelenleg más-más járásokhoz tartoznak, ami bizonytalanságot okoz a választókerületek megalakítása, a szavazás megszervezése, a választás végeredményének megállapítása terén ezekben a kistérségekben és járásokban.

A CVK figyelmeztetett arra is, hogy amennyiben nem fogadják el idejében a Választási törvénykönyv módosításait, lehetetlenné válik az október 25-ére kitűzött helyhatósági választásokra való teljes értékű felkészülés, hiszen a területi választási bizottságok tagjainak jelölése július 25-től augusztus 5-ig tart.

„A fentiekre való tekintettel felszólítjuk Ukrajna Legfelső Tanácsát, hogy a lehető leghamarabb oldja meg a problémás kérdéseket, és hozzon létre minőségi jogalapot a 2020. október 25-i ukrajnai helyhatósági választások előkészítésének és lebonyolításának megszervezéséhez” – hangsúlyozta a CVK.

Mint ismeretes, a Legfelső Tanács szerdán október 25-re írta ki az ukrajnai helyhatósági választásokat.

(korrespondent.net/Kárpátalja)