A lejáratástól a gyilkossági kísérletig

2020. július 16., 18:09 , 1015. szám

Újabb szintet lépett a konfliktus Anatolij Sarij blogger, a Sarij Pártja vezetője és Volodimir Zelenszkij, illetve az elnök stábja között. Az ukrán hatóságok üldözése miatt külföldön élő Sarij minap bejelentette, hogy a kijevi Elnöki Hivatalhoz közeli személyek lejárató kampányt szerveznek ellene a médiában, továbbá a meggyilkolását tervezik. Az Elnöki Hivatal részéről kitalációnak nevezték a blogger állításait, de egyre több hivatalnoknak fagy arcára a mosoly, amikor Sarij neve szóba kerül.

Hány millióba került a villa?

A slidstvo.info oknyomozó portál tette közzé a szenzációs leleplezésnek szánt hírt, mely szerint Sarijnak Spanyolországban egymillió euró értékű villája van. Csakhogy az oknyomozók ezúttal melléfogtak. Sarij cáfolta a hírt, de nem azt tagadta, hogy villája van, hanem azt, hogy az ingatlan csupán egymillióba kerülne, szerinte ugyanis legalább hárommilliót ér. Sokakat talán meglepő, Ukrajnában szokatlan nyíltsággal beszélt arról, soha nem tagadta, hogy tehetős ember, ellenben rendesen fizeti az adót, miért ne lehetne tehát villája Spanyolországban? Míg ukrán politikusok ismeretlen eredetű jövedelmeikből vásárolnak ingatlant külföldön, neki nincs oka szégyenkezni, mutatott rá. Ugyanakkor, tette hozzá a népszerű blogger és politikus, tudomása van róla, hogy az Elnöki Hivatallal, azon belül is mindenekelőtt Kirilo Timosenkóval, a hivatal elnökének helyettesével kapcsolatba hozható személyek az adófizetők pénzéből finanszíroznak internetes kiadványokat, hogy terjesszék a lejáratására gyártott híreket. Ráadásul, mutatott rá Sarij, ebbe a cselszövésbe olyan személyeket is bevontak a megvásárolható újságírók mellett, akik ellen korábban Ukrajnában más ügyekből kifolyólag körözést adott ki az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a Belügyminisztérium.

Zelenszkij az elnöki dácsára költözött

A lejárató kampány hatását nagyban rontotta, hogy miközben számos csatornán napokig szinte csak Sarij villájáról lehetett hallani-olvasni, a Szhemi oknyomozó projekt újságírói kiderítették, hogy Volodimir Zelenszkij elnök feleségével együtt Kijev központjában található lakásukból az egyik fényűző állami nyaralóba költözött ki, ugyanabba a koncsa-zaszpai villába, amelyben korábban elnök-elődje, Viktor Juscsenko élt éveken át.

A bejelentés azért váltott ki felhördülést országszerte, mert az államfő elnökjelölt korában arról beszélt, hogy nincs szüksége efféle drága ingatlanokra. Komédiásként még úgy gondolta, hogy a jelenlegi rezidenciából egy szerényebb épületbe lenne jó átköltöztetni az Elnöki Hivatalt, a vidéki kormányingatlanokban pedig az arra rászorulóknak, gyerekeknek kellene pihenniük. Ezzel szemben most kiderült, hogy a nyaralót Koncsa-Zaszpában több százezer hrivnyáért újították fel a számára – természetesen az állam pénzén –, s nyilván az ott-tartózkodása sem lesz olcsó.

Az is kényelmetlen lehet Zelenszkij számára, hogy az újságírók megszellőztették, mi lehet a költözés oka. Ezek szerint az elnök a lakása elé szervezett tüntetések elől menekült el a fővárosból a „jobban védhető” vidéki dácsába.

Ki akar megölni kit?

A leleplezésekbe némileg belefásult ukrán médiafogyasztók csak akkor kezdték el igazán hegyezni a fülüket, amikor Sarij bejelentette, hogy ugyanazok a körök az Elnöki Hivatalban, amelyek a lejáratásán munkálkodnak, merényletet szerveznek ellene.

A blogger elmondása szerint egy bizonyos Olekszandr Zolotuhinnak kellett volna eltennie őt láb alól. A kiszemelt merénylő korábban a kelet-ukrajnai harcokban elhíresült Ajdar önkéntes zászlóalj katonája volt, jelenleg garázdaságért, emberrablásért és zsarolásért körözik Ukrajnában egy ellenzéki újságíró ellen még 2016-ban elkövetett támadás kapcsán. Ismeretes továbbá, hogy 2020-ban Spanyolországban letartóztatta őt az Interpol.

Sarij azt állítja, Zolotuhint az Elnöki Hivatallal kapcsolatban álló személyek keresték meg. Ismertette egy telefonbeszélgetés felvételét, amelyben megbízói utaltak rá a veterán katonának, hogy mi lenne a feladata. Zo­lotuhin azonban állítólag nem vállalta a „megbízást”, ehelyett egy noteszből kitépett lapon tájékoztatta a történtekről a spanyol rendőrséget. Emellett felvette a kapcsolatot Sarij képviselőivel, s megerősítette, hogy az SZBU egyik tisztje politikai gyilkosságra akarta őt rávenni. Mindezt kamera előtt is kész volt elmondani, így ma már mindenki ismerheti történetét, aki nem rest csatlakozni a világhálóhoz.

Megszólalt az Elnöki Hivatal

Korábban több ízben beszámoltunk róla, hogy az ukrán államfő környezete egyetlen szóval sem reagált a Sarij Pártja tagjait radikális csoportok verőlegényei részéről az elmúlt hetekben ért támadásokra. A gyilkosságra való felbujtás vádjára azonban kénytelenek voltak reagálni.

Maga a „főgonosz”, Kirilo Timosenko szólalt meg az ügyben, s természetesen tagadott. Szerinte Sarij „az államfő nevének felhasználásával” igyekszik tovább növelni népszerűségét, pártjára terelni a figyelmet.

Az Elnöki Hivatal helyettes vezetője különösebben nem fogta vissza magát, és kijelentette, hogy az újdonsült politikus „egyál­talán nem érdekli sem az Elnöki Hivatalt, sem Zelenszkijt”. Ezzel azonban véleményünk szerint kissé elvetette a sulykot, hiszen nem szoktak ilyen hosszasan értekezni az ukrán elnök környezetében olyasvalakiről, aki érdektelen a számukra. Arról nem is szólva, hogy Timosenko egyetlen szóval sem reagált a Sarij által bemutatott, valódinak tűnő hangfelvételekre, illetve tényekre.

Csata Harkivban

Közben folytatódtak az „utcai harcok” a radikálisok és Sarij pártja között. A hétvégén a Nemzeti Hadtest mintegy három tucat tagja felvonult a Sarij Pártja egyik támogatójának – a Régiók Pártja egykori parlamenti képviselőjének – harkivi villája elé, ahol összetűzésbe keveredtek Sarij úgy egytucatnyi hívével. Sajtóbeszámolók szerint az összecsapás viszonylag békésnek volt mondható, amennyiben a radikálisok előbb vízi pisztolyból zöld tinktúrával spriccelték le ellenfeleiket, majd festékszóróval összefirkálták a villa kerítését, és elvonultak.

A „csata” következtében azonban három személy kórházi ellátásra szorult: egyikük égési sérülést szenvedett a szemén (ami rendszerint a könnygáz alkalmazásának következménye), a másik két személynél lágyrészsérüléseket állapítottak meg, amelyeket az orvosok szerint traumatikus fegyverből kilőtt golyók okozhattak…

Háborús helyzetjelentés

A politológusok szinte egybehangzó véleménye szerint Anatolij Sarij lehet a legnagyobb nyertese a mostani botránysorozatnak, ha ő és pártja a szó szoros értelmében túlélik az ellenük indított totális háborút. A blogger máris nyereségként könyvelheti el, hogy naponta szerepel az országos híradókban, áttörte a hallgatás falát, amely a kis pártokat rendszerint elszigeteli az országos politikától.

A nyertesek közé sorolhatók a kelet-ukrajnai orosz ajkú szavazókra támaszkodó ellenzéki pártok is, hiszen Zelenszkij a botrány miatt elsősorban Kelet-Ukrajnában veszít szavazókat. Ezeket a választókat egy éve Zelenszkij tőlük „csábította el”, s most mindenki arra számít, hogy hozzájuk fognak visszatérni, miután kiábrándultak „Ze!”-ből.

Reméljük, nem post mortem kapunk választ ezekre a kérdésekre.

(ntk)