Újabb mérgezés az állatvilágban az Agro-Lucski tevékenysége által

2020. július 20., 15:21 , 1016. szám

Az Agro-Lucski Kft. egy 2000-ben alapított mezőgazdasági vállalat, amelynek székhelye Nagylucskán található. A cég már több éve vásárolja fel – főleg az idősebb korosztály körében – Kárpátalja-szerte a szántó- és termőföldeket úgynevezett bérleti szerződés keretei között, amelynek tartalmával, részleteivel viszont az átlag polgár nincs tisztában. Azonban a cég neve főleg az általa folytatott káros tevékenység által ivódott be a kárpátaljai magyarság köztudatába. Először 2016-ban tapasztaltak tömeges méhpusztulást a Nagybakta, Macsola, Tiszacsoma és Mezőgecse határában gazdálkodó méhészek. A mérgezést az Agro-Lucski vállalat gépkezelői okozták, akik azokban a napokban vegyszereztek a már említett négy község környékén. Ugyanez történt 2019-ben Csonkapapiban, amikor is a megengedett permetezési távolságot, az előre kijelölt időpontot és időintervallumot figyelmen kívül hagyva végzett vegyszeres légi permetezést a mezőgazdasági vállalat. Ezenkívül számos olyan eset történt, amely a cég számlájára írható. Sok kárpátaljai vadász így fogalmaz: „Ahol az Agro-Lucski megjelenik, ott a vadászatnak lőttek…”

A mostani eset viszont különleges. Beregdéda határában egy kisebb halastó fekszik, amelybe a helyiek néhány évvel ezelőtt különböző halfajtákat telepítettek, és ahol bárki kedvére halászhatott. Nem messze a tótól az Agro-Lucski gazdálkodik csaknem 200 hektáron. Július 10-én este 9 óra tájékán az említett tótól nem messze található tanyán élő család arra lett figyelmes, hogy a vállalat két traktora a víz irányába tart tartályokat húzva maguk után. A cég munkatársai az említett halastóból szívtak vizet az általuk folytatott permetezéshez. Azonban a tartályok és a szivattyú is mérgező anyagokat tartalmaztak, mely anyagok így egyenesen a tó vizébe kerültek. Másnap a család egyik tagja lesétált a tóhoz, ahol borzalmas látvány fogadta. Rengeteg elpusztult hal lebegett a víz tetején, körülöttük pedig kék színű foltok. A látvány magáért beszélt, a tó vizét mérgezés érte, amely a benne lévő halakat sújtotta a leginkább. Ezekről fotókat is készítettek, amelyeken egyértelműen látszik a tömeges halpusztulás. A tó mellett élő család lapunknak azt is elmondta, hogy 2 napra rá – bizonyosan, amint tudomást szerzett a cég a történtekről – egy fekete, Audi márkájú gépkocsi jelent meg a tónál néhány emberrel, illetve szákokkal a kezükben, a nyomok, vagyis az elpusztult haltetemek eltüntetése miatt. A tóhoz érkezve lapunk munkatársa is készített néhány fotót, amelyeken szintén jól látszanak a kékes színű, valószínűleg mérgező foltok a víz felszínén. Egy haltetemet is sikerült még lefotózni, amelyet a cég képviselői „ott felejtettek”.

Az ügy kapcsán megkérdeztük Beregdéda polgármesterét, Egressy Istvánt, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregdédai Alapszervezetének az elnökét is. A polgármester elmondta, hogy amint tudomást szerzett a történtekről, jogi segítséget kért, s azt tanácsolták, hívja ki a rendőrséget. Július 13-án a helyi vadásztársaság elnökével a polgármester látogatást tett a tóhoz, de a bizonyítékoknak már csak a hűlt helyét találták – a cég eltüntette a nyomokat. Ottjártunkkor Egressy István – a mobilját kihangosítva – felhívta a cég egyik képviselőjét, bizonyos Ruszlánt, akitől az esetről érdeklődött. A cég munkatársa nem tudott érdemi információval szolgálni az ügy kapcsán, inkább kitért a válaszadás elől, illetve ígéretet tett, hogy utánakérdez a dolognak a vállalat belső munkatársaitól, és visszahívja a település polgármesterét. A válasz azóta is úton van…

Ebből kifolyólag a polgármester további jogi lépéseket fontolgat, megpróbál annak utána járni, hogy miként lehetne felelősségre vonni a vállalatot a károk okozásáért.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az említett tó mellett közvetlenül fekszik a beregdédai mocsaras, egy természetvédelmi terület, ahol sok védett madár él. Ezek a madarak a tóhoz járnak inni. Továbbá a vadállomány jó része is ide jár szomját oltani, de sok legelésző haszonállat is elkóborolva veszélynek van kitéve, hiszen beleihat a szennyezett vízbe.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy megyei szinten jelent problémát az Agro-Lucski Mezőgazdasági Vállalat működése, s a problémára mindenképpen megoldást kell találni.

D. P.