Potápi: Duray Miklós a helytállás és a magyarság példaképe a Felvidéken

2020. július 29., 08:59 , 1017. szám

Duray Miklós példát mutatott a fiatalabb generációknak helytállásból, magyarságból és antikommunizmusból – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, miután múlt csütörtökön Pozsonyban 75. születésnapja alkalmából köszöntötte a felvidéki magyar politika doyenjét.

Potápi, miután pozsonyi otthonában köszöntötte Durayt, magyar újságíróknak nyilatkozva példamutató személyiségnek és a felvidéki magyar politika olyan mérföldkövének jellemezte az írót és politikust, akinek személye nélkül elképzelhetetlen lett volna a csehszlovákiai rendszerváltás.

A nemzetpolitikai államtitkár felolvasta, majd átadta a jubiláló politikusnak Orbán Viktor születésnapi köszöntőlevelét is, amelyben a miniszterelnök azt írta: az ő nemzedéke számára a nyolcvanas években a valódi nemzetpolitikát az a megalkuvást nem ismerő kiállás jelentette, amellyel Duray még személyes szabadságát is hajlandó volt kockára tenni azért, hogy hozzájáruljon a magyar iskolák megmentéséhez.

Duray Miklós megköszönve a jókívánságokat azt mondta: a köszöntés mindig jólesik, mivel azt jelzi, hogy személyét nem felejtették el, de különösen akkor, ha olyan valakitől érkezik, akinek annyi teendője van, hogy érthető lenne, ha elfeledkezne erről.

Egy, az aktuálpolitika alakulását firtató újságírói kérdésre válaszolva Duray párhuzamot vont az 1968-as franciaországi baloldali mozgolódások és az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban zajló, majd Európa egyes országaira is átterjedt „baloldali, antirasszista” megmozdulások között. Azt mondta: ezek a történések egy „nem önmagától való gyűlölködés” megnyilvánulásai. Hozzátette: ezek a történések is egy mérföldkövet jeleznek, s negatív kihatásaiktól a saját értékrendhez való ragaszkodás jelenthet mentességet.

(MTI/Kárpátalja)