Mogyorós pelét láttak a Kárpátokban

2020. július 30., 11:05

A napokban a Rahói járásban kirándulók ritka állatkára bukkantak a Máramarosi-masszívum területén.

Oksana Poluliakh a közösségi oldalán is közzétette a mogyorós peléről készített felvételeket. A helyi lakosoktól tudta meg, hogy pontosan ezt a ritka állatkát látták. A mogyorós pele (Muscardinus avellanarius) a rágcsálók rendjébe tartozik. Európa legészakibb területei, illetve az Ibériai-félsziget kivételével az egész kontinensen elterjedt. Magyarországon viszonylag gyakori, de védett faj.

Az állat testtömege 15–25 gramm, fej-törzs-hossza 6–8 centiméter, farka 6–7 cm. Bundája vöröses-szürkéssárga. A mogyorós pelét dúsan szőrözött farka különbözteti meg a hasonló nagyságú egerektől. Füle lekerekített, viszonylag kicsi. Feltűnően nagy fekete szeme az állat éjszakai életmódjára utal. Mancsa párnázott, hogy az ágakon futva jól meg tudjon kapaszkodni. Főként a bokrok között keresik táplálékukat. Éjjel tevékenykedik, és téli álmot alszik. Ha nyáron nagy a hőség, az állat nyári álomba is merülhet.

Érdekesség, hogy a mogyorós pelének kétféle fészke van: a fialófészket a nőstény faüregben helyezi el, a téli pedig a föld alatt van. Tápláléka magvak, rügyek, bogyók és fák gyümölcsei; de rovarokat és azok lárváit is elfogyasztja. Legfőbb ellenségei a baglyok. A mogyorós pele 4 évig él, de a fiatalok nagy része, közel 70%-a elpusztul. A nőstény évente 1–3 almot hoz a világra, a magasabb hegyekben évente csak egyszer ellik.

(0312.ua/RV)