17 végzős búcsúzott az ungvári Dayka Gábor-középiskolától

2020. augusztus 1., 15:39 , 1018. szám

Rendhagyó módon tartotta meg ballagási ünnepségét az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Magyar Tan­nyelvű Középiskola július 31-én. A szigorú karantén­intézkedések betartása mellett a rendezvényen csak a végzős diákok, családtagjaik és a tanári kar vett részt.

Az iskola igazgatója, Kulin Judit elmondta: „A koronavírus ebben az évben felülírt mindent az iskolánk életében is. Ebből adódóan nem tudtuk megtartani a hagyományos ballagási, tanév­záró ünnepségünket. Azonban azt sem szerettük volna, hogy az idei végzős évfolyam úgy hagyja itt a tanintézményt, hogy nem búcsúzhatott el tanáraitól, diáktársaitól, és nem élheti át a ballagás által nyújtott életérzést, amikor a végzősöké a középpont. Ezért a karanténszabályok enyhülését követően fontosnak tartottuk, hogy ez az esemény ne maradjon ki az életükből. Betartva a szükséges óvintézkedéseket, megtartottuk az ünnepséget.”

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke elsősorban szülőként volt jelen az eseményen. Kérdésünkre elmondta, hogy a ballagás szép emlékeket idéz fiatalkorából, ám szülőként szintén egy korszak lezárását jelenti. „Ez egy különleges alkalom, hiszen én is befejeztem az iskolát, mivel a harmadik gyermekem is most ballagott az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskolában.” A KMKSZ elnöke kiemelte, hogy magyar gyereknek magyar iskolában a helye. „A pedagógiai tudomány is azt mondja, meg az élet is azt bizonyítja, hogy az ember anyanyelvén tudja legjobban elsajátítani a tudományokat. Emiatt nagyon fontos az, hogy a gyermekeinket magyar iskolába adjuk, bár most nehézségek lengik körül a kisebbségi anyanyelvű oktatást, de remélem, ezeket leküzdjük majd, és az újabb nemzedékek is magyar iskolában magyar tanároktól fogják magukba szívni a tudományt” – hangsúlyozta Brenzovics László.

A különösen nehéz második félév ellenére is a diákok példás eredménnyel zárták középiskolai tanulmányaikat. Közülük is kiemelkedett Tóth Csenge Rebeka teljesítménye, aki az évfolyam legjobb átlagát érte el: „Ez az év nagyon nehéz volt a karantén miatt, hogy otthon voltunk, és nem tudtunk együtt lenni az osztálytársainkkal, ami szomorú volt számunkra, de igyekeztünk folyamatosan tartani a kapcsolatot egymással, mindennap együtt voltunk a virtuális térben” – mondta el Csenge.

Az ünnepség végén a 17 végzős diák megkapta érettségi bizonyítványát és az osztály közös fotóalbumát.

VE/TV21 Ungvár