Hozzákezdtek alkotásaik készítéséhez a VII. Kárpátaljai Szobrásztábor művészei

2020. augusztus 3., 20:02 , 1018. szám

Mint arról múlt héten írtunk, a Pro Arte Munkács civil szervezet augusztus 3–16. között szervezi meg idén hetedik alkalommal a Kárpátaljai Szobrásztábort Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), valamint a Beregszászi Polgármesteri Hivatal támogatásával. A szobrásztábor hivatalos megnyitójára augusztus 3-án került sor a Jánosiban található Barna György Stadionban.

Az alkalom kezdetén Matl Péter szobrászművész, a Pro Arte Munkács civil szervezet elnöke köszöntötte a jelenlévőket, s bemutatta a hat szobrászművészt – Vjacseszlav Vinykovszkijt, Ruszin Emmát, Kosztyantin Szinickijt, Bohdan Korzst, ifj. Hidi Endrét és Vaszil Románt –, akiknek alkotásai hamarosan gazdagítani fogják Kárpátalja településeit. Ezután köszönetet mondott Barta Istvánnak, Jánosi polgármesterének és Bíró Tibornak, a Helikon Hotel tulajdonosának, akik együttműködően teret biztosítanak a tábornak.

Beke Mihály András beregszászi első beosztott magyar konzul örömét fejezte ki, amiért „jó helyre kerül a külügyminisztérium támogatása”, hiszen a hagyománnyal rendelkező szobrásztábor és a hozzá kapcsolódó szoborút különösen jó ötlet és követendő példa – fogalmazott.

Matl Péter tudósítónknak elmondta, hogy a tavalyi szobrásztábor témájának aktualitása és fontossága okán idén is a család áll a fókuszban. „Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a hagyományos családi értékek megmaradjanak” – hangsúlyozta a művész. A táborral bezárul a Beregszász körüli egyik szoborút, amelyet még 2014-ben álmodtak meg a szervezők.

Ifj. Hidi Endre szobrászművész fémből készíti el alkotását. „Egy fraktálszerűen ismétlődő formaegyüttes, amelynek minden eleme ugyanolyan, csupán méretbeli különbségek vannak köztük” – írta le a képzeletet megmozgató tervét a kárpátaljai művész. „A család szentségét szimbolizáló gótikus boltívre hasonlító alakzatok önmagukban eldőlnének, azonban szorosan egymás mellett állva támogatják egymást, így stabilak” – fűzte hozzá.

A kéthetes szobrásztábor ideje alatt a szervezők szeretettel várják az érdeklődőket, akik betekintenének a különböző alapanyagokból (kő, fém, kerámia) álló alkotások elkészültének folyamatába.

CsA