Karanténlázadás a „vörösöknél”

2020. augusztus 5., 08:45 , 1018. szám

Miközben az új fertőzöttek száma Ukrajnában napokon át meghaladta az ezret, néhány önkormányzatban szabályszerű lázadás tört ki a karantén szigorítása miatt. Az ukrán hatóságok Magyarországot is a súlyosan fertőzött országok közé sorolták.

Ukrajnában augusztus 1-jén lépett életbe az úgynevezett „színes” karanténrendszer. Ennek értelmében, mint arról előző számában a Kárpátalja is beszámolt, a járványhelyzet súlyossága alapján sorolják zöld, sárga, narancssárga és vörös övezetekbe a régiókat. Az övezetek színének függvényében meghatározott korlátozó intézkedéseket rendelnek el a hatóságok az egyes régiókban. Akiket a legszigorúbb, vörös zónába sorolnak, azoknak tulajdonképpen vissza kell térniük az áprilisi országos állapotokhoz, amikor szinte teljesen megbénult az élet az országban. Nem csoda, ha néhány település most fellázadt az általuk igazságtalanul szigorúnak tartott intézkedések ellen.

A tiltakozók zászlóvivője a média jóvoltából Luck városa lett. Ihor Poliscsuk, a polgármester tanácsadója a Facebook közösségi oldalon „inkompetensnek, korainak és szakszerűtlennek” minősítette a határozatot, mellyel településük a vörös övezetbe került, a döntést meghozó Technogén, Környezetvédelmi és Vészhelyzeti Állami Bizottságot pedig „egy nem teljesen egyértelmű jogi státusú” testületnek nevezte. Szerinte az efféle korlátozások „a gazdasági összeomláshoz vezettek, több százezer munkahelyet szüntettek meg, s jelentősen rontották az ukránok életszínvonalát és az ország gazdasági aktivitásának szintjét”.

„Bejelentjük, hogy a fent említett homályos döntés kapcsán a Lucki Városi Tanács nem hoz döntést a tömegközlekedés leállításáról vagy bármely létesítmény bezárásáról.

Ha a központi kormány a törvénynek megfelelően akar dolgozni, hirdessen vészhelyzetet, és csak ezután állítsa le a tömegközlekedést, zárja be a létesítményeket, és vezessen be egyéb korlátozásokat” – írta Poliscsuk.

A „lázadással” kapcsolatban megoszlott a szakértők véleménye. Egy részük érthetőnek nevezte a településvezetők reakcióját. Mint rámutatnak, nem egészen három hónappal a helyhatósági választások előtt a tömegközlekedés leállítása, illetve bármilyen más intézkedés, amely akadályozza a helyi vállalkozások tevékenységét, a munkavégzést, szinte bizonyosan a polgármesterek tisztségébe kerül, s a városi tanácsokban domináló pártok is megszenvedik ezt az állapotot. Mások arra mutatnak rá, az új karanténrendszer azt a benyomást keltheti némelyik régióban, településen, hogy alaptalanul sújtja őket a központ, miközben másokkal, például a fővárossal kivételeznek. Ha több régióban is ez a benyomás alakul ki, az káoszt okozhat az országban.

A helyzet bizonytalanságát nyilván a kormányzat is érzékeli. Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes vasárnap egy rádióinterjúban nyilván ezért hozta félreérthetetlenül a „lázadók” tudtára, hogy mire számíthatnak:

„Ezért azon városok polgármesterei, akik populizmussal foglalkoznak, félre akarnak állni, és azt mondják: annyira jók vagyunk, nincs szükség karanténra, azok mindenkiért felelni fognak, aki meghal a városukban.”

Meglehet, a Belügyminisztériumnak nincs túl nagy tekintélye az önkormányzatok előtt, esetleg a polgármesterek jobban félnek a választási kampánytól, mint a felelősségre vonástól, mindenestre hétfőn a Lucki Városi Tanács úgy határozott, hogy kielégítőnek tartja a jelenlegi járványellenes intézkedéseket, ezért a kijevi határozat ellenére nem vezet be további korlátozásokat.

Ugyancsak a kormányintézkedések hatályon kívül helyezéséről döntött a Ternopili Városi Tanács. Szerhij Nadal polgármester egyenesen úgy vélte, hogy ilyen blokád alatt a város utoljára „a tatárok idejében” lehetett.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hiába magyarázta minden számára elérhető fórumon, hogy az új szabályozás értelmében a helyi hatóságok önhatalmúlag csak szigoríthatnak, ha szükségesnek ítélik, de nem enyhíthetnek a korlátozásokon, szavai süket fülekre találtak vidéken. A kormányzat ebben a helyzetben egyelőre nem talált ki egyebet, mint hogy elvágta a vasúti és a távolságibusz-közlekedéstől az engedetlen településeket, a vonatokról például csak leszállni lehet ezekben a városokban.

Kárpátalján két furcsaság okozott megrökönyödést az új járványminősítési rendszer bevezetése kapcsán. Az egyik, hogy bár megyénket az enyhének mondható sárga övezetbe sorolták a hatóságok, ám az országban egyedülálló módon az egész régió egyenletesen sárga lett, vagyis egyetlen járás vagy város sem érdemelte ki a járványhelyzet szempontjából legjobb zöld besorolást. A jelenlegi besorolás egyébként azt jelenti, hogy Kárpátalján nem szükséges pótlólagos karanténintézkedéseket bevezetni, vagy szigorítani az eddigieken.

A másik elképesztő központi határozat az illetékeseknek az a döntése volt, mellyel Magyarországot több más európai országgal együtt a vörös, vagyis a súlyosan fertőzött országok közé sorolta. Tették mindezt úgy, hogy a koronavírus-járvány ottani mutatói fényévekkel jobbak, mint az ukrán mutatók – hívta fel a figyelmet rá összeállításában a karpat.in.ua.

A döntés napján, azaz augusztus 1-jén Magyarországon alig volt ötszáz aktív beteg, miközben Ukrajnában csak a napi új aktív fertőzöttek száma meghaladta az 1100-at. Ráadásul, míg a környező országokban folyamatosan romlanak a mutatók, addig Magyarországon már hetek óta stabil a helyzet.

A közösségi oldalakon csak abszurdnak és logikátlannak nevezett döntés ellehetetleníti a határ menti kapcsolattartást, és drága Covid-tesztek elkészítésére kényszeríti azokat, akik el szeretnék kerülni a karantént. Ukrajna eközben olyan országokat sorolt a zöld zónába, mint a járványhelyzetet elbagatellizáló Belorusszia, Kongó, Sierra Leone, Mozambik vagy éppen Dzsibuti – emlékeztet az ungvári portál.

Magyarország, Szlovákia és Lengyelország besorolása ellen nyilatkozatban tiltakozott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség. Ez a döntés sok százezer ukrán állampolgárt érint hátrányosan, ellehetetleníti a határ menti kapcsolatokat, s jelentős gazdasági veszteségeket okoz az országnak – mutat rá egyebek mellett a Szövetség elnöksége. (Lásd a nyilatkozat teljes szövegét itt.)

(ntk)