A CVK javaslatokat fogalmazott meg a helyhatósági választásokkal kapcsolatban

2020. augusztus 7., 08:37

A Központi Választási Bizottság (CVK) javasolja, hogy az október 25-ére kiírt helyhatósági választásokat a koronavírus-járvány figyelembevételével rendezzék meg – jelentette a korrespondent.net.

Ajánlásaikat megküldték jóváhagyásra a kormánynak. Az általános javaslatok közé tartozik a kezek fertőtlenítése a szavazóhelyiségbe való be- és kilépéskor, valamint a védőmaszk vagy légszűrő (respirátor) viselése.

Emellett a választási bizottságoknak javasolják a testhőmérséklet mérését, a legalább 1,5 méteres biztonsági távolság megtartásának biztosítását jelzések segítségével, s tanácsolt ellenőrizni a szavazók tartózkodási idejét a szavazóhelyiségben.

Javasolják, hogy akadályozzák meg az emberek feltorlódását a helyiségekben, továbbá a be- és kijáratoknál. A választási bizottságoknak biztosítaniuk kell a kilincsek, korlátok, írószerek, asztalok stb. fertőtlenítését, valamint négyóránként a nedves takarítást. 

Külön szavazófülkét kell biztosítani a légzőszervi megbetegedés tüneteit mutató szavazóknak, és gondoskodni szükséges hordozható urnáról is az önkéntes karanténban lévő választók számára.

A szavazópolgároknak azt javasolják, készítsenek elő saját tollat a szavazáshoz, csökkentsék a minimálisra tartózkodásukat a szavazóhelyiségben, s ne vigyék magukkal szavazni a gyerekeket.

(korrespondent.net/Kárpátalja)