59 végzős hallgató vette át MSC szintű diplomáját a Rákóczi-főiskolán

2020. augusztus 11., 11:12

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a karanténintézkedéseket betartva a hagyományostól eltérő módon tartotta meg diplomaosztó ünnepségét. A szűk körű eseményen a beregszászi református templom falai között ötvenkilenc végzős vehette át mesterképzés szintű diplomáját augusztus 6-án.

A diplomaátadó ünnepség ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét, melyen Marosi István görögkatolikus parochus, valamint Taracközi Ferenc beregszászi református vezető lelkész szolgált.

Dr. Csernicskó István, a főiskola megbízott rektora köszöntőjében a végzős hallgatókat kollégaként megszólítva kiemelte: „Akik most az MSC-diplomát megkapják, már a pedagógusi kar részévé váltak. A neheze azonban még hátra van. A várva várt diploma csak egy papír, ami jó és hasznos segédeszköz a boldoguláshoz. A sikerhez vezető utat mindenkinek saját magának kell megtalálnia és kitaposnia. Nem biztos, hogy elég lesz hozzá 10 800 óra vagy 450 nap, de ha kitartóan dolgoznak, ha elszántan használják tudásukat és adottságaikat, sikerülhet” – jegyezte meg beszédében dr. Csernicskó István.

A végzős hallgatókat a jelenlegi járványügyi helyzet miatt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára levélben köszöntötte, Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára pedig videoüzenetben tolmácsolta köszöntő gondolatait.

A 2019/2020 tanév magiszteri végzősei elsőként viselhették a főiskola díszöltözetét, a kurucos egyenruhát – talárból, gallérból és süvegből áll – mely az intézmény szellemiségét, valamint a több száz éves európai egyetemi hagyományokat hivatott jelképezni. A talár egyrészt a magyar nemesek és huszárok mentéjét jelképezi, másrészt a kuruc korban is viselt körgallérnak nevezett lovassági körköpeny mintájára készült. A talárhoz kapcsolódó külön szabott, vállra boruló, zöld tükörbársonyból varrt vállgallért szalag fogja össze, az MA/MSc szint képzés végzőseinek három aranyzsinórral és hat aranyzsinórgombbal díszítve. A Bocskai-süveg zöld tükörbársonyból varrt leffentyűje jobb oldalra hajlik, s három aranyzsinór és hat aranyzsinórgomb díszíti.

A végzős hallgatók nevében Gajdos Adrienn magyar nyelv és irodalom szakos hallgató búcsúzott. „Az elmúlt két év meghatározója volt a tanulás, bízunk benne, hogy a megszerzett tudásunk a társadalom gyarapítására válik.”

Ezt követően a végzősök fogadalomtétele következett, majd ünnepélyes keretek között átvehették a kemény munkájuk „gyümölcsét”. A diplomákat dr. Csernicskó István, dr. Orosz Ildikó elnök és dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke adta át.

Az okleveles fiatalokat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke köszöntötte: „Immáron harmadik napja tart a diplomák átadása. Rendkívül felemelő érzés látni, hogy egy újabb nemzedék szerzett diplomát és kezdheti meg áldásos tevékenységét. Az idei dátum különleges, 2020-van, ilyen dátum legutoljára 1010-ben volt, legközelebb pedig 3030-ban lesz, amelyet valószínűleg nem élünk meg. 1010-ben Szent István uralkodott, és akkor vezették be a kereszténységet. Magyaroknak 31 nemzedéke kellett ahhoz, hogy ma lehessen diplomaátadót tartani, hiszen ő volt az, aki bevezette az iskoláztatást, és ezt a rendszert a magyarság fenntartotta harmincegy nemzedéken keresztül. A másik fontos dátum, hogy 100 éve volt Trianon, ennyi ideje szakították el Kárpátalját az anyaországtól, és jelenleg mi vagyunk a harmadik nemzedék, akik próbálják megtartani az oktatást és a keresztény hitet ezen a vidéken, s önök lesznek a következő nemzedék, akiknek a magyarság értékeit tovább kell vinniük. Én azt szeretném önöktől kérni, hogy vigyék tovább azokat az értékeket, amelyeket itt megszereztek, és maradjanak meg szülőföldjükön embernek, magyarnak” – mondta dr. Brenzovics László.

„Akik őrhelyen állnak, éber figyelésre és megsokszorozott munkára vannak ítélve.” Márton Áront idézve kezdte meg köszöntő gondolatait dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke. Aki elmondta: „Önök az az évfolyam, akik éber figyelésre voltak ítélve, s akik a főiskola akkreditálásakor kivették a részüket bőségesen, és mindezekben helyt álltak. Megtapasztalták azt, hogy kisebbségi létben kétszer, háromszor többet kell dolgozni, hogy elfogadják önöket. A jövőben sem lesz könnyebb, edzett ifjakként kerülnek ki a saját őrhelyeikre, ahol ezt a kitartást vigyék tovább” – emelte ki a főiskola elnöke.

A köszöntő és útravaló gondolatokat követően a történelmi egyházak képviselői áldást mondtak a végzősökre.

VE