Robotikai fejlesztések öt kárpátaljai magyar iskola számára

2020. augusztus 11., 19:33 , 1019. szám

A robotikaoktatás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, aminek több oka is van: amellett, hogy nagyon izgalmas (ki ne szeretne LEGO-robotokat építeni? – a szerk.), aktívan hozzájárul olyan kulcsfontosságú készségek fejlesztéséhez, mint az együttműködés és a csapatmunka, a projektszemléletű gondolkodás és a kreatív problémamegoldás. Vannak, akik az építés miatt kedvelik jobban a robotikát, és még maguk sem tudják, de a műszaki érdeklődésük kezd kibontakozni, míg másokat a játékos programozás része motivál legjobban.

A Bodnár Gábor Jótékonysági Alapítvány (BGJA) egyik célja a tehetséggondozás. Popovics Pál, a Jótékonysági Alapítvány igazgatója úgy gondolja, hogy kiemelt fontossággal bír minden olyan nemű tevékenység, amely arra a törekvésre irányul, hogy a kárpátaljai magyar iskolák vonzóbbak és versenyképesebbek legyenek a megye ukrán iskoláinál. Az alapítvány évek óta a digitális tehetséggondozás segítésében is munkálkodik, mivel a versenyképességnek ez is egy fontos eleme. „Azért is szeretnénk fejleszteni iskoláinkat, hogy ott a korszerű oktatástechnológiai és digitális eszközökkel ne csak elméletben találkozzanak, hanem napi szinten használják is azokat, megfelelően felkészítve a fiatalokat a továbbtanulásra, a kor munkaerőpiaci kihívásaira, a logikus, problémamegoldó és mérnöki gondolkodásra” – mondta Popovics Pál.

Az utóbbi években az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának segítségével két ütemben öt középiskolát sikerült felszerelni korszerű informatikateremmel (munkaállomások, szerver- és tanárgép, hálózatkiépítés) és médiaeszközökkel, továbbá a digitális tehetséggondozó műhelymunkát is támogatta a BGJA.

„A most futó projektünkben a versenyképességet továbbsegítve ezen iskolákban a robotika mint innovatív tananyag bevezetését segítjük elő elsősorban az informatika- és technológiaórákon, szakköri foglalkozásokon” – nyilatkozta az alapítvány elnöke.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásából öt kárpátaljai magyar középiskola (Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola, Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola, Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola, Mezővári II. Rákóczi Ferenc Középiskola és a Nagydobronyi Középiskola) a következő eszközcsomagokat kapta: 6 db LEGO MINDSTORMS Education EV3 oktatási csomag, 2 tanári táblagép, 92”-os, 16:9 kép­arányú okostábla, rövid fókusztávú projektor. Mindezeken kívül a támogatási keretből robotika-tanfolyamot szerveznek ezen iskolák informatikatanárai számára, amely megvalósítására előreláthatólag szeptember első felében kerülhet sor.

Az iskolák kiválasztásában a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány volt az alapítvány segítségére. Javaslatukra azon kárpátaljai magyar oktatási intézmények kerülnek fejlesztésre, melyek „GENIUS” Tehetségpontokként, regionális tehetséggondozó intézményekként működnek. A közeljövőben újabb két ilyen iskolában terveznek hasonló informatikai fejlesztéseket.

A fejlesztésekkel támogatott iskolák igazgatói mindannyian köszönetüket fejezték ki a különleges fejlesztési támogatásért, és bizakodnak abban, hogy a diákok minél jobban kiaknázzák majd a végtelen lehetőséggel bíró interaktív építőszettek lehetőségeit.

 SD