Kisplasztikai alkotásokból nyílt kiállítás Beregszászban

2020. augusztus 12., 08:02 , 1020. szám

Augusztus 11-én került sor a VII. Kárpátaljai Szobrásztábor művészeinek kisplasztikai kiállításának ünnepélyes megnyitójára Magyarország Beregszászi Konzulátusának Munkácsy-termében.

Az esemény kezdetén Szi­lágyi Mátyás főkonzul köszöntötte a megjelenteket. Beszédében emlékeztetett, hogy az immáron hetedik alkalommal megszervezett szobrásztábor témája a tavalyihoz hasonlóan a család fogalma köré összpontosul. A szobrásztábor egy több éves program, amelynek legfőbb célja a magyar identitás és kultúra propagálása, maradandó köztéri alkotások elhelyezése a megye településein, határon átnyúló és egymást segítő kulturális projektek létrehozása, a felállított szobrokkal a turisták vonzása és a falusi turizmus fejlesztése, s egy új, nemzetközi turisztikai útvonal létrehozása. Az eddigi szobrásztáborok gyümölcseként 44 alkotás készült, melyeket 32 kárpátaljai településen helyeztek el – emelte ki Szilágyi Mátyás.

A 2020-as szobrásztáborban hat ukrajnai művész vett részt. Különlegessége, hogy első ízben fognak készülni kerámiaszobrok is kültéri égetés technikával, amelyre augusztus 14-én éjszaka kerül sor a tábornak helyet adó jánosi Barna György Stadionban.

A szobrásztábort a szervezők Kárpátalja kulturális és művészeti értékeinek, valamint a helyi magyar értékek megismerését is szolgáló programokkal színesítik. „Ezt a célt szolgálja a mostani kiállítás is, amely a táborban dolgozó művészek által készített kisplasztikákat mutatja be” – húzta alá beszédében a főkonzul.

Matl Péter szobrászművész, a tábort szervező Pro Arte Munkács civil szervezet elnöke bemutatta a szobrásztábor művészeit, valamint a kiállított alkotásokat. „Megkértem a művészeket, hogy a tábor idejében hozzanak magukkal 5–5 alkotást. Nagy örömünkre ezeket kiállítottuk a beregszászi konzulátus felajánlásából annak Munkácsy-termében. Az érdeklődők itt megtekinthetnek egy professzionális, színvonalas kisplasztikai kiállítást” – fogalmazott.

A szobrásztábor záróünnepségére augusztus 16-án került sor Beregszász főterén, ahol megtekinthetőek voltak az elkészült alkotások is.

CsA