Jó gyakorlat a falusi turizmusban – gyakorlati képzés Kárpátalján

2020. augusztus 25., 16:02 , 1021. szám
Mezőgecse

Az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program nyertes pályázói számára szervezett online képzést a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács. Az elméleti online foglalkozásokat gyakorlati órák zárták, melyek alkalmával a résztvevők Kárpátalja több településére látogattak el.

Kárpátalja tökéletes helyszín, ha valaki a falusi turizmussal szeretne foglalkozni vagy élvezni annak nem mindennapi előnyeit, mivel szemet gyönyörködtető megyénk területén találkozik a nyugati és keleti kultúra, ízvilág és a hagyományok is. De vajon mi teszi egyre vonzóbbá a falusi vendégházakat, hogy az ide érkező turisták előszeretettel választják a kisebb helyi, ámde annál barátságosabb vendégszállókat az univerzális szállodákkal szemben? Első helyen a vendégszeretet fogalma áll, amelyhez hozzáadódik egy csipetnyi „kárpátaljasi” légkör, amelynek vonzereje a konyhai és pincei finomságokkal megfűszerezve tökéletes harmóniában tárul az erre járók elé.

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) fontosnak tartja, hogy azok a személyek is minőségi képzést kapjanak, akik nemrég kezdtek el az egyre nagyobb teret hódító tevékenységgel foglalkozni, illetve továbbképzést biztosít azok számára is, akik már jó pár éve fogadják a belföldről és külföldről érkező vendégeket.

Mindannyian tudjuk, hogy az elmélet gyakorlat nélkül igencsak szegény tudomány. E célból kerültek megrendezésre a turisztikai tanács Jó gyakorlat a falusi turizmusban címet viselő továbbképzésének gyakorlati órái a mezőgecsei Takaros panzióban. A képzésre érkezők elmélyíthették tudásukat a fánk- és csörögekészítés mesterségében, részletes bemutatást kaptak arról, hogy miként kell kinéznie egy minőségi és ápolt szálláshelynek, belekóstolhattak a helyi táskaleves-készítés mikéntjébe, feleleveníthették a már egyre ritkább csigatésztagyártás folyamatát, továbbá elleshették a praktikus és elegáns asztalterítés különböző fortélyait is.

Mester András, a KMTT elnöke, Mezőgecse polgármestere hetilapunknak adott interjújában elmondta, hogy a képzés legfontosabb célja az, hogy a résztvevők részletes betekintést nyerjenek a kárpátaljai falusi turizmus mikéntjeibe, ezáltal is segítve a további munkájukat, hogy olyan környezetet és szolgáltatásokat tudjanak biztosítani a hozzájuk érkező vendégek számára, hogy azok egytől egyig felejthetetlen élményekkel távozva később is visszavágyjanak a vendégházakba.

A csapatok egy része a Viski Tájházba látogatott, ahol Ötvös Ida gyakorlatvezető által betekintést kaptak a vendégfogadás rejtelmeibe.

„A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács azok számára hozta létre az online oktatást, akiknek nem volt diplomája, oklevele, vendéglátói igazolása. S akik most elvégezték az online oktatást, azok számára folyik a gyakorlati része a képzésnek a Viski Tájházban. Ide 32 résztvevő érkezett, akiknek bemutatjuk, hogyan kell megteríteni egy asztalt, ha vendég érkezik, hogyan kell kinéznie egy vendégháznak, a szobának, ahol alszanak a vendégek, hogyan kell kinéznie a fürdőszobának. A tájházban pedig elkészítjük a levest, a főételt és a desszertet is, utána pedig levestésztagyúrással fejezzük be a gyakorlati részt” – mondta el Ötvös Ida.

„Nagyon sok új dolgot tanultunk meg, a tanárok segítőkészek voltak, nagyon sok információt adtak nekünk. Sok újat tanultunk, s amiben eddig nem nagyon volt részünk még” – emelte ki Tóth Tímea, a képzés egyik résztvevője.

Harmadik helyszínként a Benében található Teletál vendégház szolgált. Molnár László, a KMTT elnökségi tagja, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kulturális titkára elmondta, hogy a benei képzés majdnem teljesen megegyezik a mezőgecseivel, leszámítva azt az apró különbséget, hogy itt táskaleves helyett csipkedlilevest készítettek.

Balogh Ida, a képzésnek otthont adó Teletál vendégház vezetője szerint a falusi vendéglátás a vendégszeretet és a magyar konyha miatt ennyire népszerű a kül- és belföldi turisták számára egyaránt. „Rengeteg a visszatérő vendég, akik mindig hoznak egy-két olyan családot is magukkal, eddig még nem élvezhették a benei vendégszeretetünket.”

„Fel kell készülnünk a turistaszezon koronavírus okozta eltolódására, az érkező turistákra, továbbá folyamatosan fejlődnünk kell, mert a bizonytalan helyzetre való tekintettel nagy a valószínűsége, hogy kevesebben nyaralnak külföldön, és többen választják a belföldi pihenést” – nyilatkozta Csizmár Sarolta, a KMTT egyik alelnöke.

VE/SD