Ifjú művészek tárlata Ungváron

2020. augusztus 27., 14:27 , 1022. szám

Újabb kiállítás nyílt Magyarország Ungvári Főkonzulátusán augusztus 26-án. Ezúttal az Ungvári Gyermek Művészeti Iskola végzős tanulóinak alkotásaiból álló tárlatnak ad otthont a külképviselet. Az időszaki kiállítás ünnepélyes megnyitójára a járványügyi helyzetre való tekintettel szűk körben, az előírt szabályok betartásával került sor.

Kuti László első beosztott konzul köszöntötte az egybegyűlteket, és tolmácsolta Buhajla József főkonzul üdvözletét.

– A gyermek művészeti iskola kedves visszatérő vendég a főkonzulátuson. Egy vegyes kiállítás részeként már megtekinthettük a gyerekek alkotásait, tavaly januárban pedig önálló kiállítást is rendeztünk a műveikből. A művészet valóban nem ismer határokat, ebben az iskolában egymás mellett zenélnek, festenek a különböző nemzetiségű gyerekek – mondta a diplomata, majd megjegyezte: a mostani nehéz időszakban, amikor minden reggel izgatottan olvassuk az új fertőzöttek számát, arra gondoltak, hogy szükség lenne valamire, ami egy kicsit felvidít, optimizmussal tölt el.

– S mi lenne erre alkalmasabb, mint a gyermekek alkotása, azoké a gyerekeké, akik őszintén, szívből, belülről fakadóan élik meg és mutatják be a világot. A képek csupán egy napja kerültek fel, de hetek óta nem hallottam annyi nevetést a kollégáktól, mint az elmúlt nap folyamán – emelte ki Kuti László, és egy gyönyörű, színes virágcsokorral köszönte meg Hromova Natália igazgatónőnek az általa irányított kollektíva munkáját.

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy végzős növendékeink bemutathatják az alkotásaikat – hangsúlyozta az igazgatónő, és röviden ismertette az elmúlt tanévben fennállásának 65. évfordulóját méltató intézmény történetét.

Amikor megalakult az iskola, 9 tanár foglalkozott 36 diákkal. Az iskola azóta az ország egyik legjobb művészeti intézményévé nőtte ki magát, Kárpátalján ez a legnagyobb létszámú szakintézmény. Jelenleg 104 pedagógus 1080 tehetséges gyerekkel foglalkozik itt.

Az Ungvári Gyermek Művészeti Iskola képzőművészeti szaka 1987-ben nyitotta meg kapuit. Az első kibocsátáskor csupán 3 végzős volt, mára közel 200 tanuló közül évente 15-16 ifjú művész szerez elismerő oklevelet a képzőművészeti iskola elvégzéséről, közülük minden második folytatja művészeti tanulmányait. Ők nemcsak Ungváron és más ukrajnai művészeti akadémiákon szereznek felsőfokú művészi végzettséget, többen külföldön – Bécsben, Prágában, Budapesten – tanulnak.

– Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy egykori és jelenlegi növendékeink a legkülönbözőbb kiállításokon és pályázatokon vesznek részt Ungváron, a megyében, Ukrajnában, Magyarországon, Szlovákiában, Szlovéniában, számos más európai országban, valamint Izraelben, az Egyesült Államokban, ahol sikeresen szerepelnek. Az iskola egyedi lehetőséget biztosít arra, hogy a növendékek különböző szakokon egyszerre képezhessék tehetségüket – emelte ki Hromova Natália, és a konzul szavaira reagálva elmondta, 35 nemzetiségi gyerek látogatja a művészeti iskolát.

Ezután a nap főszereplői, az ifjú művészek kaptak szót. Az idei végzősök közül hárman – Kupar Olekszandra, Jaszmina Tabakovics, Koszej Katalin – volt jelen. A 15 éves Jaszmina 6 évig tanult az iskolában, korábban énekelt, közben rajz szakon folytatta tanulmányait. Olekszandra 9 éve az iskola diákja, zenetagozaton is tanult, képzőművészettel is foglalkozott. Katalin, aki képzőművészeti és hegedű szakon tanult, megköszönte a kiállítási lehetőséget, és azt kívánta, hogy a tárlat keltsen mindenkiben kellemes benyomást.

Nos, az alkotásokat nézve ehhez nem fér kétség…

Rehó Viktória