A KMKSZ továbbra is segíti az óvodák újranyitását

2020. szeptember 1., 18:48 , 1022. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) gyűjtési akciójához csatlakozóknak köszönhetően újabb nyitásra készülő magyar óvodákat tudott támogatni a Szövetség a járvány elleni védekezést segítő egészségügyi csomaggal. A csomag maszkokból, gumikesztyűkből, fertőtlenítő- és tisztítószerekből áll, értéke öt- és tizenegy ezer hrivnya közötti, az adott óvodába járó gyerekek számától függően.

Gálocsban Pekár Tünde, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke és Puskár Árpád, Szürte polgármestere adta át a kulturális szövetség által felajánlott higiéniai eszközöket tartalmazó csomagot Szaniszló Erzsébetnek, a Gálocsi Elemi Iskola és az igazgatási szempontból hozzá tartozó óvodai csoport igazgatójának, valamint a két óvónőnek.

Szaniszló Erzsébet lapunknak elmondta, hogy szeptember elsején Gálocsban újra megnyitott az óvoda. 12 gyerek maradt az intézményirányítási szempontból az iskolával összevont óvodai csoportban, valamint hat szociális patronáltjuk is van, akiket hetente két nap készítenek fel az iskolára. Négy kisgyermekes szülő már jelezte, hogy óvodába adnák csemetéjüket, amennyiben ezt a szabályok lehetővé teszik a későbbiekben. A KMKSZ támogatására nagy szüksége volt az intézménynek, hisz a kialakult járványügyi helyzetben több szülő munkahelye megszűnt, nem tudnák finanszírozni az állam által előírt eszközök beszerzését.

Pekár Tünde, a KMKSZ Gálocsi Alapszervezetének elnöke elmondta, hogy nagy segítség az óvoda számára a most átadott csomag, hisz a legfontosabb a gyerekek egészségének a megőrzése, illetve ehhez az intézmény dolgozóinak egészségét is védeni kell.

A Palágykomoróci Mesevár Óvodában Nagy Bernadett, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke, Andrejcsák-Tóth Anetta, az Ungvári Járási Tanács KMKSZ-frakciójának képviselője, valamint Puskár Árpád, Szürte polgármestere adta át a Szövetség által felajánlott, járványügyi védekezést segítő csomagot.

Andrejcsák-Tóth Anetta tudósítónknak elmondta, hogy nagy segítség a KMKSZ által meghirdetett gyűjtésből megvásárolt csomag, hiszen szülőknek nincs lehetőségük arra, hogy minden előírt eszközzel felszerelve vigyék gyermeküket a hosszú szünet után most újranyitott óvodába.

Az óvoda vezetője, Penyák Éva elmondta, hogy Palágykomorócon az országos járványügyi helyzet miatt március 12-én zárták be az óvodát. Azóta a gyerekekkel a munkát online formában folytatták, a fejlesztő feladatokat a szülőkkel végezték odahaza az óvodás kisgyerekek. Viszont szeptember elsején újraindulhatott 20 gyermekkel a megszokott óvodai élet.

A Téglási Tündérkert Óvodába Pálfi-Kovács Erika, a KMKSZ Téglási Alapszervezetének elnöke és Puskár Árpád, Szürte polgármestere vitte el a KMKSZ egészségügyi csomagját.

Pálfi-Kovács Erika elmondta, hogy a koronavírus-járvány kirobbanásakor a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány gyűjtést szervezett, amihez a téglásiak is csatlakoztak. Ennek a gyűjtésnek köszönhetően sikerült most a szeptember elsejei nyitáshoz elengedhetetlen eszközöket tartalmazó csomagot megvásárolni és eljuttatni az óvodába.

Horbács Tímea, a Téglási Tündérkert Óvoda vezetője elmondta, hogy márciusig három csoporttal működtek, ahová összesen hatvan gyerek járt. Szeptember elsején a járványügyi helyzetre való tekintettel csak két csoportot nyitottak meg, középső- és nagycsoportot, 35–40 gyerekkel. A kiscsoportosok egyelőre otthon maradnak. Az óvodavezető elmondta, hogy nagyon jól jött számukra a KMKSZ egészségügyi csomagja, amely kiegészíti az önkormányzattól kapott eszközöket. Az előírásoknak megfelelően három óránként maszkot kell cserélni, és a gumikesztyűkre, valamint fertőtlenítőszerekre is folyamatosan szükségük van.

A Nagygejőci Óvodába Györke Róbert, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke, a járási tanács képviselője Puskár Árpád szürtei polgármesterrel vitte el a KMKSZ által felajánlott segítséget.

Vetrócki Margit óvodavezető a járványügyi előírásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a gyerekeket mostantól a kapuban várják majd. A szülőknek a távolságtartás szabályait betartva kell megérkezniük az óvodához, maszkban. A gyerekeknek nem kell maszk, viszont minden reggel megmérik majd az óvónők a testhőmérsékletüket. A bejáratnál fertőtlenítik majd a gyerekek kezét, a foglalkozások közül pedig, amennyit csak lehet, az elképzelések szerint a szabadban tartanak majd meg.

Györke Róbert elmondta, hogy amikor a KMKSZ meghirdette a gyűjtést, az általa igazgatott Nagygejőci Általános Iskolában is ki volt helyezve egy urna, ahol mindenki saját lehetőségeihez mérten hozzájárulhatott a kezdeményezés sikeréhez. A gyűjtés szlogenje – „Aki gyorsan ad, kétszer ad” – beigazolódott, hisz az egyelőre november elsejéig meghosszabbított karantén végéig nem tudja az ukrán állam ellátni a szükséges eszközökkel intézményeit.

Puskár Árpád hosszú ideje Szürte polgármestere, a KMKSZ őt támogatja a most megalakuló, Szürte központú kistérség polgármesterjelöltjeként az októberben esedékes önkormányzati választásokon. A sikeres és népszerű polgármester tudósítónknak elmondta: „A Szürtei kistérségben négy óvodát látogattunk most meg, a gálocsit, a palágykomorócit, a téglásit és a nagygejőcit. Úgy látom, hogy az intézmények készen állnak a gyerekek fogadására, de minden kezdethez jól jön a támogatás, amit szeretnénk megköszönni a KMKSZ-nek, valamint mindazoknak, akik adományaikkal segítették ezt az akciót.

A Nagydobronyi Napsugár Óvodába Őrhidi László járási képviselő, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének elnöke és Kántor József, a KMKSZ járási tanácsi frakciójának másik helybéli képviselője, valamint Nagy Ferenc, a KMKSZ által a Nagydobronyi Kistérség élére ajánlott polgármesterjelölt, a Nagydobrony Térség Fejlesztéséért Civil szervezet elnöke vitte el a KMKSZ segítségét, amelyet Ráti Mária óvodavezető és kollégái nagy örömmel fogadtak, hisz náluk is elkezdődött a megszokott munka szeptember elsején.

Őrhidi László elmondta, hogy a nagydobronyi családok már nagyon várták a márciusban bezárt óvoda újranyitását. Ugyanis a gyermekek számára fontos a közösség, valamint a szülők munkavállalással kapcsolatos lehetőségeit is meghatározza az óvoda, hisz az ilyen kisgyermekekre folyamatos felügyeletet igényelnek és foglalkozni is kell velük.

Nagy Ferenc polgármesterjelölt elmondta, hogy 10 940 hrivnya értékű csomagot kapott a KMKSZ-től a Nagydobronyi Napsugár Óvoda, ami fontos segítség az induláshoz. Hangsúlyozta: „Az óvoda és az iskola a két legfontosabb intézmény számunkra, mert oda gyerekek járnak, a gyerekek pedig jövőnk zálogai. Az ő egészségüknek a megóvása minden másnál fontosabb.”

Ráti Mária óvodavezető tudósítónknak elmondta, hogy márciusig 144 gyerek járt a nagydobronyi óvodába, most öt csoporttal indulnak. A kiscsoportosok fogadására még nem kaptak engedélyt. Hálásak a KMKSZ segítségéért, mert ez egy időre tehermentesíti az egyébként mindig segítőkész szülőket.

A Csongori Óvoda szeptember 7-én nyitja meg újra kapuit a kisgyermekek előtt. Szeptember 1-jén Nagy Sándor, a KMKSZ Csongori Alapszervezetének elnöke, a KMKSZ Választmányánk tagja adta át Marton Natália óvodavezetőnek és munkatársainak a KMKSZ egészségügyi csomagját. Az alapszervezeti elnök elmondta, hogy a támogatással az a célja a kulturális szövetségnek, hogy ha megnyit az óvoda, védekezhessenek a világjárvánnyal szemben a törvények által előírt módon. Kiemelte, hogy a KMKSZ kezdeményezésére Csongoron is adománygyűjtő urnákat helyeztek el, és büszkeséggel nyugtázták, hogy az egész Kárpátalján – beleértve a városokat is – a legtöbb pénz községükben gyűlt össze. Ez arról tanúskodik, hogy a csongoriak nagylelkűek és össze tudnak fogni, ha baj van.

Marton Natália köszönetet mondott a KMKSZ-nek azért, hogy nem feledkeztek meg az óvodáról, illetve kiemelte, hogy a korábbi időkkel ellentétben a magyar állam gondoskodó odafigyelését is minden területen érzik, amiért ugyancsak hálásak. Az óvodába 70 gyerek járt márciusig, de most a korlátozó intézkedések miatt 50 gyerekkel indulnak újra. Amennyiben a járványhelyzet megengedi, átnézik a jelentkezők kérelmeit és megnyitják a kiscsoportokat is – hangsúlyozta az óvoda vezetője. Szeptember 1-jén Barkaszón is átadásra kerültek a KMKSZ gyűjtési akciójából vásárolt egészségügyi védőfelszerelések és fertőtlenítőszerek. Az egységcsomagot Bimba Éva, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke adta át az egységcsomagot Baksa Natáliának, a Barkaszói Kacor kKirály Óvoda vezetőjének. Bimba Éva az átadás kapcsán arról beszélt, hogy nagy szeretettel hozta  az adományokat, mert tudja, milyen nagy szükség van rájuk a jelenlegi járványidőszakban. Emellett reméli, hogy továbbra sem lesz fertőzött a faluban, és sokáig nyitva tarthat az intézmény.

Baksa Natália megköszönte az adományokat a kollektíva és a szülők nevében. Az intézményvezető kiemelte, azért imádkoznak, hogy a most megnyílt intézmény minél tovább nyitva tarthasson. Mint mondta, szülők és gyerekek egyaránt nagyon várták már a nyitást.

Beregrákoson szintén szeptember 1-jén kerültek átadásra a járvány elleni védekezést segítő eszközök. Tóth Margit, a KMKSZ Beregrákosi Alapszervezetének elnöke maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítőszereket és digitális lázmérőt adott át a Beregrákosi 1. Sz. Óvoda vezetőjének, Jacina Natáliának, aki köszönetét fejezte ki az adományért.

Tóth Margit alapszervezeti elnök elmondta, hogy a Munkácsi járásban 7 községben van magyar óvoda. Egy hónappal ezelőtt mérték fel az igényeket, és a segítségért forduló óvodákat a KMKSZ támogatásban részesítette, mely támogatás a tavasszal induló gyűjtési akció sikeressége révén jöhetett létre. Beregrákoson még nem teljes létszámmal indult az óvoda, mivel sokan a kötelező orvosi igazolásokat készíttetik gyermekük számára. Jó hír azonban, hogy a gyerekek között nincs egyetlen vírusfertőzött sem.

Nagyszőlősön a nemrég teljesen felújított és átadott Szent József-óvoda-bölcsőde kapott segítséget. Pályuk Gabriella óvodavezető hetilapunknak elmondta, hogy jelenleg 69 gyermekkel foglalkoznak az intézményben, majd megköszönte a segítséget, mely nélkül elképzelhetetlen lett volna az óvoda további működése. „Szeretnénk mindent megtenni azért, hogy az intézmény dolgozói és a gyermekek egyaránt a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a jelenlegi járványhelyzetben is” – nyilatkozta Kudron Zoltán, a KMKSZ Nagyszőlősi Alapszervezetének elnöke.

A következő állomás a Fancsikai Szent Katalin Óvoda volt, ahol Bák Ferenc, a KMKSZ helyi alapszervezeti elnökének közreműködésével adták át az egységes segélycsomagot. Az intézmény vezetője, Veszprémi Csilla lapunknak elmondta, hogy az óvoda számára nélkülözhetetlen ez a segítség, hiszen a jelenleg 70 gyermek óvodáztatását biztosító intézmény működésének fenntartása a mostani karanténszabályok betartása miatt olyan költséges, hogy a helyi önkormányzat egyedül nehezen tudná a kiadásokat biztosítani. Végezetül Bák Ferenc, a KMKSZ Fancsikai Alapszervezetének elnöke köszönetét fejezte ki az intézmény vezetője és minden munkatársa nevében.

Ezt követően a tiszaújlaki Szivárvány bölcsőde-óvodának adták át az egységes segélycsomagokat. A 90 gyermeket számláló óvoda a tervek szerint szeptember 7-én nyitja meg kapuit a gyermekek előtt, ahol szintén nagy szükség van a most átadott fertőtlenítőszerekre, szájmaszkokra és egyéb egészségügyi eszközökre. Az intézmény vezetője, Szatmári Andrea köszönetét fejezte ki az átadott felszerelésekért, valamint reményét fejezte ki, hogy egy, az előző félévnél sikeresebb és egészségesebb félév előtt állunk.

A Tiszakeresztúri Ludas Matyi Óvoda már megnyitotta kapuit. „Az intézményben jelenleg egy csoportban folyik a foglalkozás, az óvoda másik csoportja pedig Karácsfalván található. Nagyon köszönjük az életmentő támogatást a KMKSZ Jótékonysági Alapítványának, hisz a segítség nélkül nehéz lenne fenntartani az óvodánkat” – húzta alá Kardos Norbert, a Tiszakeresztúri Oktatási-Nevelési Központ igazgatója.

A verbőci Fenyőfácska Óvodában remény szerint hétfőtől indulhatnak újra a foglalkozások. „Hatalmas köszönet a KMKSZ-nek, hogy nem csupán a felújítást, hanem a további működést is támogatják” – mondta Székely Gusztáv, a KMKSZ Verbőci Alapszervezetének alelnöke.

Kanyargós úton haladva tovább, Feketepatakra is elérkezett a várva várt támogatás. Homoki Anikó, a Fenyőfácska Református Óvoda vezetőnője elmondta, sokkal jobb helyzetben vannak, mióta a Kárpátaljai Református Egyház támogatja őket, de természetesen minden segítségért hálásak, így a KMKSZ támogatásáért is.

A mátyfalvai óvodának is nagy szüksége volt az egészségügyi védőfelszerelésekre, hogy elkezdhessék a félévet, így kéréssel fordultak a KMKSZ Jótékonysági Alapítványához, akik rögtön válaszoltak a megkeresésre. Az óvoda szeptember 15-én tervezi megnyitni kapuit az óvodáskorú gyerekek előtt, amihez a ma átadott egészségügyi csomag elengedhetetlen feltétel volt. Lovász Éva, az intézmény vezetője elmondta, hogy a KMKSZ segítsége nélkül nem tudtak volna felkészülni az óvoda újranyitására. Így a 45 főt számláló intézmény két csoportban, a Harangvirág és a Kamilla csoporttal elkezdheti munkáját.

BZS/VE/TJ/SD/KK