Megalakultak a községi és nagyközségi territoriális választási bizottságok

2020. szeptember 2., 15:06 , 1022. szám

Kárpátalján a megye hat járási territoriális választási bizottsága múlt héten megalakította a községi és nagyközségi territoriális választási bizottságokat (tvb), bár a folyamat nem volt mindenütt zökkenőmentes – derül ki az OPORA civil jogvédő szervezet megfigyelőinek jelentéseiből.

Az OPORA szerint a huszti járási territoriális választási bizottságban sajátosan értelmezték a községi és nagyközségi választási bizottsági tagok sorsolásának menetét, amennyiben a már kihúzott pártok céduláit addig nem helyezték vissza a többi közé, amíg ki nem sorsolták a többi párt egy-egy jelöltjét. A técsői járási tvb-ben pedig engedélyezték, hogy az érintett pártok jelenlévő képviselői is sorsot húzzanak, holott a Központi Választási Bizottság határozata értelmében a járási tvb erre kijelölt tagjainak vagy a bizottság munkatársainak kellett volna sorsot húzniuk.

Megjegyzendő egyébként, hogy a járási territoriális választási bizottságok már a közigazgatási reform keretében kialakított új, az eddigieknél lényegesen nagyobb járások területén működnek.

Az OPORA megfigyelői egyben összeszámolták, hány községi és nagyközségi tvb-t hoztak létre az egyes járásokban, illetve hány bizottsági tagot és bizottsági tisztviselőt delegáltak ezekbe a testületekbe a választásokon induló pártok.

Ungvári járási tvb

Az ungvári járási territoriális választási bizottság 11 községi és nagyközségi tvb-t hozott létre: a baranyai (Baraninci), nagybereznai, nagydobronyi, bercsényifalvai (Dubrinicsi)–kisbereznai (Malij Bereznij), csontosi (Kosztrino), felsődomonyai (Onokivci), szerednyei, fenyvesvölgyi (Sztavne), szürtei, turjaremetei, homoki (Holmok) tvb-ket.

Az ungvári járási községi és nagyközségi választási bizottságokat összesen 15 párt képviselői alkotják: Nas Kraj (Mi Vidékünk) – 2 fő, Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZS) – 31, A Jövőért – 20, Andrij Baloga Csapata – 2, Ellenzéki Blokk (OB) – 1, Hang – 5, Haza – 31, Európai Szolidaritás (JSZ) – 25, Nép Szolgája (SZN) – 31, „KMKSZ” Ukrajnai Magyar Párt (UMP) – 3, Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) – 2, Ukrán Nők Szolidaritása Párt (SZZSU) – 1, Bizalom – 1, Ridne Zakarpattya (Szülőföldünk Kárpátalja, RZ) – 1, Oleh Ljasko Ukrán Radikális Pártja (URPOL) – 1.

Az Ungvári járásban négy bizottsági elnök az Európai Szolidaritás jelöltje, 2-2 elnöke lett A Jövőért és a Haza pártoknak. Egy-egy bizottsági elnököt delegált az SZN, és az SZZSU. A „KMKSZ” UMP-nek egy alelnöki, az UMDP-nek pedig egy titkári tisztség is jutott.

Munkácsi járási tvb

A Munkácsi járásban szintén 11 tvb alakult: nagylucskai (Veliki Lucski), felsőkerepeci (Verhnyij Koropec), volóci, gorondi (Horonda), szarvasházai (Zsdenyijevo), iványi (Ivanyivci), kölcsényi (Kolcsino), hársfalvai (Nelipino), alsóvereckei (Nizsnyi Vorota), polenai (Poljana), beregszentmiklósi (Csinagyijovo).

A bizottságok 10 párt képviselőiből alakultak meg: Haza (30 fő), OPZZS (31), SZN (32), JSZ (23), SZZSU (5), A jövőért (19), „KMKSZ” UMP (2), Bizalom (3), RZ (4), URPOL(3). A pártok által delegált bizottsági elnökök: OPZZS – 3 fő, SZN – 3, Haza – 2, JSZ – 2, A Jövőért – 1.

Beregszászi járási tvb

A Beregszászi járás területén nyolc tvb alakult: bátyúi, mezőkaszonyi, tiszaújlaki, királyházai, beregkövesdi (Kamjanszke), péterfalvai, nagyberegi, nagybégányi.

A választási bizottságokat 10 párt jelöltjei alkotják:

„KMKSZ” UMP – 7 bizottsági tag (köztük 1 elnök és 1 titkár, ily módon valamennyi magyarok lakta területi közösségben lesz egy-egy magyar tagja a községi és nagyközségi territoriális választási bizottságoknak a Beregszászi járásban);

Haza – 10 bizottsági tag (1 elnök és 1 elnökhelyettes);

OPZZS – 20 bizottsági tag (1 elnök, 2 elnökhelyettes, 2 titkár);

A Jövőért – 15 bizottsági tag (1 elnök, 1 elnökhelyettes, 1 titkár);

SZZSU – 8 bizottsági tag (1 elnök, 1 elnökhelyettes);

SZN – 24 bizottsági tag (1 elnök, 2 elnökhelyettes, 2 titkár);

URPOL – 3 bizottsági tag (1 titkár);

JSZ – 4 bizottsági tag (1 titkár);

RZ – 8 bizottsági tag (1 elnök, 1 elnökhelyettes);

Bizalom – 4 bizottsági tag (1 elnök).

Huszti járási tvb

A Huszti járásban 11 tvb alakult. Ezek közül egyedül a viski territoriális választási bizottság tekinthető „magyar érdekeltségűnek”.

Összesen 11 párt jelöltjeiből alakultak meg a bizottságok. A „KMKSZ” UMP egyetlen jelöltje lett bizottsági tag, pontosabban elnökhelyettes a viski tvb-ben.

Técsői járási tvb

A Técsői járásban kilenc tvb alakult, köztük a magyarok által is lakott aknaszlatinai és bustyaházai területi közösségekben. Összesen 10 párt delegált tagokat a választási bizottságokba, a „KMKSZ” UMP 1 fővel képviselteti magát, aki a titkári teendőket láthatja el az aknaszlatinai testületben.

Rahói járási tvb

A Rahói járás területén mindössze három községi és nagyközségi tvb alakult: a kőrösmezői (Jaszinya), a tiszabogdányi (Bohdan) és a nagybocskói (Velikij Bicskiv). A bizottságokba 12 párt delegált jelölteket, de egy sincs közöttük a magyar pártoktól.

Az OPORA tájékoztatása szerint valamennyi járási, községi és nagyközségi tvb munkához látott a megye területén, bár némelyik bizottságnak (elsősorban a járásiakról van szó) a visszalépések miatt még nem teljes a létszáma.

(ntk)