Megtagadták a beutazási engedélyt a magyar államtitkártól

Átadták a magyar kormány finanszírozásában felújított ungvári bázisiskolát

2020. szeptember 3., 19:44 , 1023. szám

Hivatalosan is átadták szeptember 3-án a pedagógusoknak és a gyerekeknek a belülről teljesen megújult Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskolát. A megyeszékhely magyar iskolájának felújítása a 2017-ben a magyar kormány által meghirdetett Kárpátaljai magyar bázisiskolák felújításának támogatása program keretében, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány közreműködésével valósult meg. A nemzetközi gyakorlatban szokatlan, barátságtalan lépés, hogy a teljes egészében a magyar állam által finanszírozott beruházás átadási ünnepségére meghívott, a magyar kormányt képviselő Potápi Árpád János államtitkártól az ukrán hatóságok megtagadták a beutazási engedélyt.

Kulin Judit iskolaigazgató elmondta: „A mi iskolánkban óriási munkát végeztek el, megújult a tetőszerkezet, valamint a régi épület teljes belső felújítása megtörtént két év alatt. Ez a munka kiterjedt többek között a villany- és vízvezetékek cseréjére, a tűzvédelmi rendszer felújítására, az internethálózat kiépítésére, továbbá korszerű kamerarendszer figyel minden közösségi teret. A felújított belső tér 2162 négyzetméter. Nagyon elégedett vagyok az elvégzett munkával. Úgy gondolom, hogy ha az ember egy szép épületbe belép, a lelke is megújul.”

Az 1946-ban létrejött ungvári magyar középiskolában jelenleg 551 tanulót oktatnak, 12 elemi, 9 általános iskolai és két középiskolai osztályban, az oktatói feladatokat 49 pedagógus látja el. Az átadóünnepségen Kuti László ungvári vezető magyar konzul képviselte a magyar államot, aki megjegyezte: „Ezt a köszöntőt most nem nekem kellene elmondanom. Magyarországról vártunk kedves vendégeket erre az alkalomra, de sajnos innen pár száz kilométerre úgy döntöttek, hogy az ukrajnai járványügyi helyzetre a legnagyobb veszélyt egy magyar kormányzati delegáció beutazása jelenti. Ezért a delegáció nem érkezett meg Ungvárra” – magyarázta el a helyzetet a magyar diplomata, majd tolmácsolta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár jókívánságait. Kiemelte, hogy a kárpátaljai magyar bázisiskolák felújítását célzó programra összesen 12 milliárd forintot fordít a magyar állam. Négy ütemben 64 iskola rekonstrukciója valósulhat meg ennek a programnak köszönhetően vidékünkön.

Brenzovics László, a KMKSZ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy a Dayka Gábor-középiskola a magyar oktatás fontos bástyája nemcsak Ungvár, hanem egész Kárpátalja viszonylatban. Elmondta, hogy az iskola fejlődésének két fontos lépése volt, először 2008-ban hozzáépítették a tornatermet és a hozzá kapcsolódó kisegítő termeket. A második lépésben pedig sikerült a belső felújítást és a különböző rendszerek felújítását véghez vinni. Az elnök bízik abban, hogy az iskola továbbra is betölti azt a szerepét, amelyre hivatott, hogy a magyar oktatás fő bázisa legyen Ungváron.

A KMKSZ elnöke bejelentette, hogy megérkezett a támogatás Magyarországról a bázisiskola-program folytatására, amelynek köszönhetően hamarosan szinte minden jelentős magyar iskola megújul vidékünkön. Rossz hírnek nevezte, hogy sajnos az ukrán–magyar kapcsolatok a remények ellenére nem javulnak. Ennek tudható be, hogy az ungvári átadóra nem érkezhetett meg Kárpátaljára Potápi Árpád János, aki nemzetpolitikai államtitkárként felügyeli ezt a programot. Brenzovics László hangsúlyozta, hogy az iskolafelújítások nemcsak a kárpátaljai magyarságnak jók, hanem Ukrajnának is, részben leveszi az ukrán államról a feladatot, másrészt jelentős adóbevétel is képződik ebből. A KMKSZ vezetője számára továbbra is érthetetlen, hogy miért történnek ilyen akciók, amelyek nem segítik elő a két ország viszonyának javulását, pedig az a jövő szempontjából rendkívül fontos lenne.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, valamint a Kárpátaljai Megyei Tanács oktatásért felelős szakbizottságának az elnöke örömének adott hangot az elkészült felújítás láttán, mert mint fogalmazott, pontosan tudja, hogy a megye költségvetéséből mennyi jut iskolák felújítására, és abból milyen nehéz bármit is kiharcolni. Ennek ékes példája az ungvári magyar középiskola új szárnyának a 90-es évek elején elkezdett építése, melyet csak 2008-ban sikerült Brenzovics Lászlónak, a megyei tanács akkori alelnökének köszönhetően befejezni. A KMPSZ elnök asszonya a támogatókkal szembeni barátságtalan lépés kapcsán megjegyezte: „Ukrajnából, ha a cél Európa, akkor az út Magyarországon keresztül vezet… Ezt az utat pedig nem szabad barikádokkal elzárni, hanem átjárhatóvá kell tenni. Reméljük, a választások után sok lehetőség nyílik majd számunkra is.”

Kulin Judit köszönetet mondott a pedagógusok nevében a felújításért, majd Héder János, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főjegyzője, ungvári református lelkész kérte Isten áldását a megújult iskolára, annak tanáraira és diákjaira.

Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere, aki Natalija Muhomegyjanovával, az Ungvári Városi Tanács Oktatási Osztályának vezetőjével megjelent az átadóünnepségen, elismeréssel szólt a magyar partnerek által finanszírozott felújításról, amelyért köszönetet mondott.

Az iskola diákjainak köszöntése után a köszöntőbeszédet mondott vendégek – kiegészülve Barta Józseffel, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnökével és Kulin Zoltánnal, az Ungvári Városi Tanács képviselőjével, a TV21 Ungvár csatorna vezérigazgatójával – átvágták a nemzeti színű szalagot, és bejárták a felújított épületet.

Badó Zsolt