„Határa csak az országoknak van, a nemzetnek nincs”

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának tanévnyitó ünnepsége

2020. szeptember 7., 16:40 , 1023. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Szakgimnáziumának ünnepélyes tanévnyitójára a beregszászi római katolikus templomban került sor szeptember 7-én.

Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét, melyet Molnár János beregszászi római katolikus plébános, Margitics János, a beregszászi református egyház lelkipásztora és Marosi István görögkatolikus parochus közösen celebráltak.

Ezt követően Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora tartott köszöntőbeszédet. „Ha körülnézünk itt, Isten házában, akkor örömmel tölthet el bennünket, hogy a templom padsorait megtöltik a gólyák, a nyílt tekintetű elsőéves hallgatók” – kezdte beszédét a rektor úr. Köszönetet mondott mind a 88 elsőéves diáknak, akik a szakgimnáziumot választották továbbtanulásuk színteréül. Végezetül az intézmény minden tanárának és a diákoknak is erőt, kitartást és persze vírusoktól mentes oktatási időszakot kívánt.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának köszöntőlevelét Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának első beosztott konzulja tolmácsolta. „Határa csak az országoknak van, a nemzetnek nincs, és ezért egyetlen magyar sincs egyedül” – emelte ki levelében az államtitkár. Jó egészséget és jó munkát kívánt a pedagógusoknak és a diákoknak az elkövetkezendő 2020/2021-es tanévre.

Az intézmény igazgatója, Soós Katalin ünnepi beszédében kiemelte, ez egy rendhagyó tanév kezdete, hiszen a szakgimnázium hallgatói mostantól egységes négyéves képzésben vesznek részt, amely tanulmányi időszak végén nem ifjú szakember – „molodsij specialist” – oklevelet kapnak majd, hanem „ifjú bachelor” szintű szakképesítést vehetnek kézhez tanulmányaikat befejezve. „Hiszem, hogy az iskolánk olyan hely lehet, ahová mindenki szívesen tér be, ahol az érték, a tisztelet és a becsület mindenhol ismert érték” – fogalmazott az igazgatónő.

Ezt követően Gubánci Alex harmadik évfolyamos turizmus szakos diák tolmácsolásában hallhattuk Rudyard Kipling Ha… c. versét, majd a harmadéves óvodapedagógia szakos hallgatók a „Legyen áldott az Úr” c. énekkel köszöntötték az elsőéveseket. Ezután az elsőéves hallgatók hagyományos fogadalomtétele következett. Majd Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Csernicskó István, a II. RF KMF rektora és Soós Katalin, a szakgimnázium igazgatónője kézfogással köszöntötték a diákokat, mellyel a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziuma hivatalosan is diákjaivá fogadta a 88 fiatalt.

Az ünnepség záróbeszédét Brenzovics László, a KMKSZ elnöke tartotta. Beszédében kiemelte, hogy a tanulmányaikat most elkezdő „gólyák” bejövetele az intézménybe több szempontból is rendhagyó, hisz a történelemkönyvek úgy jegyzik majd, hogy ez az első évfolyam, amely szakgimnáziumban kezdi meg tanulmányait, és remélhetőleg ők lesznek valamennyien, akik be is fejezik. Másrészt pedig 2020-ban, a nemzeti összetartozás évében lettek mind diákok, ami nem valósulhatott volna meg a magyar kormány támogatása nélkül, mindez erősen tükrözi a kárpátaljai magyarság támogatását és a nemzeti összetartozást – fogalmazott az elnök úr.

Brenzovics László beszéde végén gróf Széchenyi István szavait idézte: „A nemzet hatalma a kiművelt emberfőkben rejlik.” Emiatt fontos az, hogy mind a pedagógusok, mind a diákok komolyan vegyék a tanulást és a műveltséget. Ehhez kívánt az elnök úr sikereket és kitartást, valamint egy boldog tanévet.

K. K.