Járvány: Csap a vörös zónába került!

2020. szeptember 11., 08:36 , 1024. szám

Múlt héten két napig a háromezret is meghaladta az új igazolt koronavírus-fertőzések száma az országban, s a keddi állapot szerint már több mint 3200-an váltak a Covid–19 áldozatává.

A halál statisztikája

Az Egészségügyi Minisztérium a napokban közzétette a koronavírus okozta halálesetekre vonatkozó friss statisztikai adatokat. Ezekből kitűnik, hogy a szeptember 11-i állapot szerint Ukrajnában 3076 koronavírusos beteg hunyt el. A halálozási mutató 100 ezer lakosra számítva 8,1 volt. Az elhunytak nem és életkor szerinti struktúrájában a férfiak – 1660 haláleset (54,0%) –, valamint az 50 év felettiek (92,0%) domináltak.

Az átlagos halálozási arány országosan 2,1%. Az ukrajnai átlagot meghaladó halálozási arányt kilenc megyéből jelentettek. Kirovohrad megyében volt a legmagasabb ez az arány (5,4%), a második helyen találjuk Kárpátalját 3,3%-kal.

A jelentés szerint az elhunyt fertőzöttek 80%-ánál szív- és érrendszeri betegségeket, diabéteszt, daganatos betegségeket, vese-, máj- és tüdőbetegségeket, neurológiai megbetegedéseket stb. is megállapítottak. A kísérőbetegségekben szenvedő elhunytak 52,1%-ánál egynél több patológiát diagnosztizáltak: szív- és érrendszeri betegséget és diabéteszt, immunhiányt vagy elhízást. Az elhalálozottak 93%-a 50 évesnél idősebb volt, miközben valamilyen kísérőbetegségtől is szenvedett.

Tovább nőtt a vörös régiók száma

Az Ukrán Környezetvédelmi és Vészhelyzeti Állami Bizottság ismét frissítette az ország régióinak járványügyi besorolását a Covid–19 terjedésének veszélye alapján. Ezek szerint hétfőtől, szeptember 14-től a legveszélyesebb, azaz vörös zónába tartoznak: Kárpátalján Csap városa; Ivano Frankivszk megyében Ivano-Frankivszk, Kalus, Kolomija, valamint a Tiszmenicjai és Koszivi járások; Lemberg megyében a Peremisljani és Pusztomiti járások;

Odessza megyében Biljajivka, Izmail és a Bolhradi járás; Rivne megyében Dubno; Ternopil megyében Ternopil, Berezsani és Csortkiv, valamint a Berezsani, Bucsacsi, Huszjatini, Zaliscsiki, Zbarazsi, Monasztiri, Terebovljani, Ternopili és Csortkivi járások; Harkiv megyében a Velikij Burluki járás; Hmelnickij megyében Szlavuta és a Volocsiszjki járás; Cserkasszi megyében Kanyiv; Csernyihiv megyében Nyizsin, valamint a Bobrovicjai és Noszivkai járások; Csernyivci megyében Csernyivci, továbbá a Hercai, Keljmenci, Kicmani, Novoszelicjai és Sztorozsineci járások.

Kárpátalján a vörösnél eggyel enyhébb, narancssárga övezetbe sorolták Ungvárt és Munkácsot, valamint az Ungvári, Munkácsi, Rahói és Técsői járásokat.

A sárga övezetbe kerültek Beregszász és Huszt városok, ezenkívül a Nagybereznai, Nagyszőlősi, Volóci, Ilosvai, Ökörmezői, Perecsenyi, Huszti és Szolyvai járások.

A régiók besorolása 14 napra szól.

Csap is fellázadt

Több nyugat-ukrajnai városhoz hasonlóan az ukrán–magyar határ közelében fekvő Csap is fellázadt a település életét teljesen megbénító járványügyi korlátozásokkal járó vörös besorolás ellen. Hétfőn több mint százan vonultak utcára tiltakozásuk jeléül. A tüntetők plakátjaikon nemet mondtak a távoktatásra, az óvodák bezárására, a kis- és közepes vállalkozások megvédésére szólítottak fel, s követelték, hogy indítsák újra a tömegközlekedést.

Még aznap összeült a városi tanács. Úgy határoztak, követelik a kormánytól, hogy szüntessék meg a település vörös besorolását. Döntésük értelmében szeptember 15-től a városban újraindul az iskolai oktatás, ismét kinyitnak a kulturális és a sportlétesítmények a narancssárga övezet járványellenes rendelkezéseinek betartásával. Működhetnek a településen – a korlátozó intézkedések betartásával – az üzletek és a közétkeztetési intézmények is, illetve újraindulhat a tömegközlekedés. A tanács egyben javasolta a rendőrségnek, hogy tartózkodjék a határozatban felsorolt gazdasági szereplők felelősségre vonásától.

Az önkormányzat határozata ellenére az Ukrzaliznicja megszüntette a jegyeladást a csapi vasútállomáson áthaladó személyvonatokra.

Szavazás: saját tollal, gyerekek nélkül

Miközben a koronavírus által leginkább sújtott régiók rendre a saját kezükbe veszik a járványhelyzet kezelését, a miniszteri kabinet hétfői rendkívüli ülésén döntött a helyhatósági választások lebonyolításának szabályairól a járvány közepette.

Ezek szerint a szavazóhelyiségek bejáratánál ki fogják kérdezni a választókat a koronavírus esetleges tüneteiről, továbbá mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét. Emellett kötelező lesz fertőtlenítőszert elhelyezni a bejáratnál, illetve tartályokat biztosítani a használt védőmaszkok számára. A szavazóhelyiségek padlózatán speciális jelzések fogják segíteni az embereknek a biztonságos távolság megtartását, a bejáratnál pedig elválasztják egymástól a befelé és a kifelé tartókat. Korlátozni szándékoznak a szavazóhelyiségben tartózkodók számát: legfeljebb három fő lehet minden asztalnál, amelyeknél a szavazólapokat adják ki.

A kilincseket, korlátokat, székeket, egyéb felületeket legalább kétóránként fertőtleníteni kell majd, négyóránként pedig takarítani szükséges a helyiséget. Levenni a védőmaszkot a szavazóhelyiségben csak a választó azonosítását végző választási bizottsági tag kérésére szabad. A választókat arra kérik, hogy ne vigyék magukkal gyermekeiket, amikor szavazni indulnak, ellenben hozzanak magukkal saját tollat a szavazáshoz.

Amennyiben a választási bizottság egyik tagjánál beigazolódik a koronavírus-fertőzés, a bizottság többi tagjának nem kell önkéntes karanténba vonulnia, elég, ha meggyőződnek róla, hogy nem mutatják a fertőzés tüneteit. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor a megfertőződött személy kollégái a kontaktuskor nem viseltek védőmaszkot. Emellett javasolt, hogy körülbelül 72 órával a választások előtt a szavazókörzetek minden munkatársa végeztessen PCR-tesztet.

A karanténban lévők is szavazhatnak

Az önkéntes karanténba vonult választók otthon szavazhatnak. Ezt legkésőbb a választás napja előtti utolsó pénteken kijevi idő szerint 20 óráig kérhetik. Kérvényükhöz mellékelni szükséges az illetékes egészségügyi intézmény igazolását arról, hogy karanténban vannak.

A szavazás napján ezeknek a választóknak fel kell mutatniuk a személyazonosságukat igazoló dokumentumot anélkül, hogy a választási bizottság kiérkező tagjai hozzáérnének ahhoz. Az otthonszavazást bonyolító választási bizottsági tagoknak a védőmaszkon kívül kesztyűt és arcpajzsot is viselniük kell. Minden választó felkeresése után le kell cserélniük a védőeszközöket.

A kormány közölte azt is, hogy engedélyezték a külföldi országok és nemzetközi szervezetek megfigyelőinek belépését Ukrajnába – ők a helyhatósági választások menetét követik majd nyomon.

(zzz)