Rákóczi virágai és más mondák beregszászi színészek előadásában

2020. szeptember 16., 09:34 , 1024. szám

Ismét osztálytermi előadással örvendeztetik meg a kárpátaljai magyar kisdiákokat a beregszászi színészek. A Rákóczi virágai és más mondák című összeállításban Gál Natália és Ferenci Attila helyi legendákat elevenít meg a gyerekek számára, akik ezáltal a színház eszközeivel szórakoztatva ismerhetik meg szülőföldünk értékes történeteit, jeles alakjait és eseményeit.

A szakirodalom mellett a tapasztalat is azt igazolja, hogy a gyerekek könnyebben és gördülékenyebben sajátítanak el ismereteket játékos formában. Az olykor száraz történelmi adatokat egyszerűen és közérthetően adhatjuk át nekik tematikus színházi előadás által, ráadásul anyanyelvükön élvezhetik a színház csodáját. És minél korábban veti el az ember a magot a gyermek lelkébe, s minél többet locsolja azt, annál hamarabb szökken szárba a művészet iránti szeretet – fogalmaz a történeteket színpadra alkalmazó Gál Natália. A díszlet és a kosztümök Kopinec György, a bábok Papp Viktória (ArTory) munkáját dicsérik, míg a technikai feladatokat Fóris Csaba látja el.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által támogatott program keretében ötven kárpátaljai magyar tan­nyelvű iskola első négy osztályos kisdiákjai láthatják a tanórányi – negyvenperces – darabot, azaz a remények szerint legalább 3000 kisiskoláshoz juthatnak el ilyen formában legendáink. A nebulók az előadások végén ajándékot is kapnak.

Az eredetileg tavaszra tervezett előadás-sorozat a márciusban bevezetett karanténhelyzet miatt most, ősszel kezdődhetett el. Szeptember közepétől Beregszász és a Beregszászi járás tanintézményeibe látogatnak el a beregszászi előadók, eddig többek között Kígyós, Nagybereg, Beregújfalu, Nagy- és Kisbégány, Zápszony, Rafajnaújfalu stb. iskolásai élvezhették az osztálytermi darabot. Minden helyszínen kiemelt figyelmet fordítanak a karanténszabályok betartására.

A közeljövőben várhatóan a Munkácsi és az Ungvári járás tanintézményeibe viszik el a kárpátaljai mondákat a beregszászi társulat tagjai.

Sin Edina