Zaharieva a bolgár nyelv oktatásának fontosságáról beszélt Kijevben

2020. szeptember 18., 10:29

Bulgária fel fogja kérni az ukrán kormányt, hogy hajtsa végre a korábban a bolgár nyelv iskolai és egyetemi oktatásáról aláírt jegyzőkönyvet – jelentette ki szeptember 17-én kijevi sajtótájékoztatóján Jekaterina Zaharieva bolgár miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter, akit a zn.ua idéz az UNN nyomán.

A bolgár külügyminiszter emlékeztetett, a két ország júliusban írta alá azt a jegyzőkönyvet, amely lehetőséget nyújt nemcsak a bolgár nyelv iskolai tanítására, hanem különböző tantárgyak bolgár nyelvű oktatására is, csak a gyakorlati megvalósítás van hátra.

Zaharieva elmondta, hogy megvitatta ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával a bolgár filológia szak, a tanítás fontosságát az ukrán egyetemeken, mivel ez biztosítja a szaktanárokat.

„Készek vagyunk tanárokat küldeni ide. Hangsúlyozni szeretném, hogy a Szófiai Egyetemen az ukrán filológiának védett szak státusza van. Ez a státusz lehetővé teszi legalább 10 fős diákcsoportok felvételét évente. Bulgária gondoskodik arról, hogy oktassák az ukrán nyelvet a Szófiai Egyetemen” – tette hozzá a miniszter.

A zn.ua emlékeztet, hogy Ukrajnában 2020 szeptemberétől minden orosz tannyelvű iskola átállt az ukrán nyelvre. Az Európai Unió nyelveit beszélő nemzeti kisebbségek iskoláiban 2023 szeptemberében állnak át az ukrán tannyelvre.

(zn.ua/Kárpátalja)