Kravcsuk: Oroszország blokkolni fogja a tárgyalásokat, amíg Ukrajna nem módosítja határozatát a választásokról

2020. szeptember 21., 11:56

Leonyid Kravcsuk, a kelet-ukrajnai rendezés előkészítésére létrehozott háromoldalú kontaktcsoport (TKG) ukrajnai küldöttségének vezetője a Szuszpiljne televíziónak adott kommentárjában kifejtette, Oroszország és a Donyec-medencei szakadárok képviselői gátolni fogják a TKG munkáját, amennyiben Ukrajna nem módosítja a helyhatósági választások megrendezéséről elfogadott határozatát – írja az Ukrajinszka Pravda.

„Ma már nyilvánvaló, hogy a háromoldalú kontaktcsoport minden találkozóján, minden megvitatott kérdés ugyanabba ütközik: Oroszország és az ORDLO (Donyeck és Luhanszk megyék ideiglenesen megszállt területei – a szerk.) nyíltan hangoztatják, hogy amíg nem módosítják a Legfelső Tanács határozatát, minden kérdés blokkolva lesz” – közölte.

Kravcsuk elismerte, nem tudja, vajon támogatni fogja-e a parlament a helyhatósági választásokról szóló határozat módosítását. Hozzátette, Ukrajnának keresnie kell a megoldást minden kérdésre, még akkor is, ha megállapodni csak Kijevnek áll szándékában.

Ismeretes, a helyhatósági választások ukrajnai megrendezéséről hozott parlamenti határozat rögzíti, hogy a megszállt területeken csak a megszállók kivonulása, valamennyi törvénytelen fegyveres alakulatnak Ukrajna területéről történő kivonása, illetve a határok feletti ukrán ellenőrzés helyreállítása után lehet megtartani a választásokat. Az Ukrajinszka Pravda szerint Oroszország azért ragaszkodik a helyhatósági választások megrendezéséhez Donyeck és Luhanszk megyékben, mert az legitimálná a megszállt területeken létrejött szakadár köztársaságokat, amit Kijev igyekszik megakadályozni. Ugyanakkor a kelet-ukrajnai békefolyamat lépéseit rögzítő, Ukrajna által is aláírt minszki megállapodások politikai rendelkezései között is szerepel a helyhatósági választások megrendezése.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)