Szijjártó: A kárpátaljai magyarok szavazzanak a magyar párt jelöltjeire a választásokon

2020. szeptember 24., 08:32 , 1026. szám

A magyar külügyminisztériumi küldöttség és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetői szeptember 23-án megbeszélést folytattak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. A tárgyalást követően a külügyminiszter és Brenzovics László, a KMKSZ elnöke sajtótájékoztatót tartott a beregardói Perényi Kultúrkúriában.

A magyar külügyminiszter mindenekelőtt az október 25-én sorra kerülő ukrajnai helyhatósági választások fontosságát hangsúlyozta. Arra kérte a Kárpátalján élő magyarokat, hogy vegyenek részt a választáson, különben elveszíthetik annak lehetőségét, hogy a következő időszakban befolyásuk legyen a saját jövőjük, a közösségük, a lakóhelyük, az otthonuk szempontjából fontos döntésekre.

„Tisztelettel arra kérem a Kárpátalján élő magyarokat, hogy a megyei választáson az egyetlen magyar listára, a KMKSZ listájára adják le a szavazatukat, és teremtsék meg a lehetőségét annak, hogy a mostani ciklushoz hasonlóan erős képviselete legyen a kárpátaljai magyarságnak a megyei tanácsban. Arra kérem a magyar nemzettestvéreket, hogy a helyi önkormányzatok vonatkozásában is tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a magyar jelöltek, magyar vezetők és magyar képviselők a következő időszakban az eddigiekhez hasonlóan dolgozhassanak saját közösségeik jövője, fejlesztése érdekében” – üzente a külügyminiszter.

Szijjártó Péter jelezte, az elmúlt időszakban szép sikerek koronázták a kárpátaljai magyar közösség és az anyaország közös munkáját, dacára a sokszor igen erős ellenszélnek.

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy Ukrajna és Magyarország kapcsolatrendszerét minden szempontból jó irányba alakítsuk, jószomszédi kapcsolataink legyenek, ugyanis ez a jó Ukrajnának, és ami még ennél is fontosabb, ez a jó a kárpátaljai magyaroknak. Mi a kárpátaljai magyarokra úgy tekintünk, mint egy olyan közösségre, amely összeköti Ukrajnát és Magyarországot, a magyar és az ukrán nemzetet. Minél erősebb a kárpátaljai magyar közösség, a kárpátaljai magyarok érdekképviselete, annál erősebb az összekötő kapocs a két nemzet és a két ország között. Ezért továbbra is hiszem, hogy nemcsak az itt élő magyaroknak, nemcsak Magyarországnak, hanem Ukrajnának is érdeke, hogy az itteni magyar közösség erős legyen” – fogalmazott Szijjártó Péter biztosítva, hogy Magyarország részéről ehhez adott a jó szándék.

A jó szándék egyik jeleként említette, hogy korábban a nap folyamán 50 lélegeztetőgépet adott át a kárpátaljai kórházaknak.

A külügyminiszter elmondta, Brenzovics László a KMKSZ nevében arra kérte a magyar kormányt, hogy segítse a kárpátaljai magyar iskolákat az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközökkel. Máris megszületett a döntés, hogy Magyarország félmillió maszkkal, érintés nélküli lázmérőkkel, kézfertőtlenítővel és egyéb eszközökkel járul hozzá a sikeres védekezéshez.

Szijjártó Péter közölte, folytatják a gazdaságfejlesztési programot, újabb pályázatokat írnak ki a kárpátaljai kis- és közepes vállalkozások, gazdálkodók számára. A működéshez és fejlesztéshez szükséges források a jövőben is rendelkezésre fognak állni – biztosított.

Keresik a megoldást az Ukrajna és Magyarország határán kialakult tumultusra, sokszor tarthatatlan helyzetre – jelezte a magyar külügyminiszter. Hozzátette, újra felvetette ukrán kollégájának, hogy a magyar fél elkötelezett a nagyhódosi határátkelőhely jövőbeni megnyitása mellett.

Megköszönve a kárpátaljai magyarságnak nyújtott anyaországi támogatást Brenzovics László bejelentette, a magyar Külügyminisztérium idén 300 millió forinttal járul hozzá a Keleti Partnerség program keretében több kárpátaljai magyar intézmény felújításához.

A KMKSZ elnöke örömének adott hangot, hogy a két ország külügyminisztereinek találkozóján felvetődött a határ menti infrastruktúra kérdése, hiszen a kárpátaljai magyarság egyig legnagyobb problémája a határátkelés. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, az elmúlt 30 esztendőben egyetlen új határátkelő sem nyílt, és a Beregszászt elkerülő autóút sem épült meg, holott az ehhez megítélt 50 millió eurós hitel rendelkezésre áll.

Megerősítette, sem a kárpátaljai magyarság, sem a magyar kormány nem készül feladni a határon túli magyarok jogát ahhoz, hogy szülőföldjükön használhassák az anyanyelvüket az élet minden területén, így az oktatásban is. Brenzovics László egyben reményét fejezte ki, hogy bár egyelőre nem közeledtek az álláspontok ezen a téren a két ország között, a jövőben sikerül megoldást találni a problémára.

(ntk)