Amit a helyhatósági választásokról tudni érdemes IX.

2020. október 3., 17:47 , 1026. szám

Sorozatunkban a Választási törvénykönyv (Vtk.) alapján áttekintjük, hogyan folynak az előkészületek az október 25-ére kiírt helyhatósági választásokra, s miként zajlik majd a szavazás.

A szavazatszámlálási jegyzőkönyvekről

A szavazókörzeti választási bizottság (szvb) a szavazás lezárását követő ülésén jegyzőkönyvet készít a szavazatok megszámlálásáról külön minden olyan választás esetében, amelyre szavazni lehetett az adott szavazóhelyiségben. A jegyzőkönyvet a választási bizottság valamennyi jelenlévő tagjának alá kell írnia. Amennyiben nem ért egyet a jegyzőkönyvben rögzített eredményekkel, a választási bizottság tagja aláírása mellé odaírja: „Különvéleménnyel”. A különvéleményt írásban csatolják a jegyzőkönyvhöz. Amennyiben a választási bizottság nem minden tagja írja alá a jegyzőkönyvet, vagy egyesek megtagadják az aláírását, annak nincs jogi következménye a jegyzőkönyv hitelessége szempontjából. Ilyenkor a bizottsági tag neve mellett feltüntetik, miért hiányzik az aláírása.

A jegyzőkönyv aláírása és lepecsételése után abban tilos bármilyen módosítást, javítást eszközölni. Ha utóbb hibát fedeznek fel benne, új jegyzőkönyvet készítenek „Pontosított” megjelöléssel.

A jegyzőkönyv négy példányban készül. Az első két példányt becsomagolva és hitelesítve továbbítják a territoriális választási bizottsághoz (a választói névjegyzékkel, a szavazólapokkal s a szavazás egyéb dokumentumaival együtt), a harmadik példány az szvb-nél marad, a negyediket haladéktalanul kifüggesztik tájékozódás céljából a szavazókörzeti választási bizottság helyiségében. A bizottság tagjainak, a szavazatszámlálásnál jelenlévő jelölteknek, megbízottjaiknak, a pártok megbízottjainak, a hivatalos megfigyelőknek kérésükre haladéktalanul a bizottsági elnök és a titkár által aláírt, pecséttel hitelesített másolatot adnak ki a jegyzőkönyvről. (Lásd a Vtk. 251. cikkelyét!)

A szavazás érvénytelenítéséről

A szavazókörzeti választási bizottság érvénytelenné nyilváníthatja a szavazást az adott szavazóhelyiségben, ha megsértették a Vtk.-t, méghozzá oly módon, hogy azáltal lehetetlenné vált a szavazás eredményének megállapítása, ám csak a következő esetekben:

1. törvénytelen szavazás esetén (szavazólap kitöltése, a szavazóurnába dobása arra nem jogosult személy által; szavazati joggal nem rendelkező választó szavazása; a választói névjegyzékben nem szereplő vagy jogosulatlanul szereplő polgár szavazása; ha egy személy egy alkalomnál többször szavaz;

2. a szavazóurna megsemmisülése vagy sérülése, ami lehetetlenné teszi a szavazólapok tartalmának megállapítását – amennyiben a sérült szavazólapok száma meghaladja az adott választáson a szavazóknak kiadott szavazólapok öt százalékát;

3. ha a szavazóurnákban található szavazólapok száma több mint 10%-kal meghaladja a kiadott szavazólapok számát.

A felsorolt esetekben a szavazókörzeti választási bizottság jegyzőkönyvet készít, amely alapul szolgál arra, hogy megvizsgálják a szavazás érvénytelenné nyilvánításának lehetőségét az adott szavazóhelyiségben. (Lásd a Vtk. 252. cikkelyét!)

A választási dokumentumok szállítása

A szavazatszámlálási jegyzőkönyvek eljuttatása az illetékes territoriális választási bizottságokhoz (tvb) az szvb elnökének vagy alelnökének, illetve az erre kijelölt két bizottsági tagnak a feladata, amelyet rendőri kísérettel végeznek. Amennyiben egyidejűleg több választást tartanak a szavazókörzetben (például megyei tanácsi, járási tanácsi, városi tanácsi és polgármester-választásokat), a választási jegyzőkönyvek célba juttatására további háromfős csoportokat is kijelölhetnek a bizottság tagjai közül.

A választási dokumentumok szállítása alatt az szvb pecsétjét és az üres jegyzőkönyvi nyomtatványokat a bizottság helyiségében, páncélszekrényben kell őrizni.

Amennyiben az illetékes tvb a szavazatszámlálási jegyzőkönyvben felfedezett hiányosság kiküszöbölésére utasítja az szvb-t, az a kérdést az ülésén vizsgálja meg, a szállítással megbízott bizottsági tagok visszatérése után. A módosított, „Pontosított” jelöléssel ellátott szavazatszámlálási jegyzőkönyvet ezután haladéktalanul eljuttatják a tvb-hez. (Lásd a Vtk. 253. cikkelyét!)

Szavazatszámlálás a tvb-ben

A szavazás befejezése után megkezdik ülésüket a territoriális választási bizottságok. Az ülés megszakítás nélkül folytatódik mindaddig, amíg meg nem állapítják a szavazás és a választások eredményét az adott választókerületben vagy választókörzetben.

A tvb üléséről jegyzőkönyv készül. A bizottsági tagok esetleges különvéleményét csatolják a jegyzőkönyvhöz.

A tvb elnöke vagy az általa ezzel megbízott bizottsági tag sorra átveszi az szvb-k lepecsételt csomagjait a szavazatszámlálási jegyzőkönyvekkel és az egyéb dokumentumokkal, felbontja azokat és ismerteti a tartalmukat. A szavazatszámlálási jegyzőkönyvek tartalma bekerül a tvb ülésének jegyzőkönyvébe.

A tvb tagjai ellenőrzik a szavazókörzeti választási bizottságoktól beérkezett csomagok tartalmát, a csomagolás szabályosságát és sértetlenségét.

A beérkezett dokumentumokkal, illetve a szavazással, a szavazatok megszámlálásával, szállításával, illetve a tvb ülésének lebonyolításával kapcsolatos előírások megsértésről szóló panaszok megvizsgálását követően a tvb többségi szavazással a következő határozatok egyikét fogadhatja el:

1. figyelembe veszi az adott szvb szavazatszámlálási jegyzőkönyvét;

2. kötelezi az szvb-t a felfedezett hiányosságok kijavítására;

3. elrendeli a szavazatszámlálás megismétlését.

A szavazatok újraszámolását a tvb végzi, ezalatt az érintett szvb tagjai is jelen lehetnek.

A tvb csak abban az esetben nyilváníthatja érvénytelennek a szavazást egy szavazókörzetben, ha a szavazatok ismételt megszámlálásakor ugyanazokra a hiányosságokra derül fény, amelyek esetén az szvb-nek is érvénytelennek kell nyilvánítania a szavazást. Ilyenkor az adott szavazókörzetben leadott szavazatokat nem veszik figyelembe a szavazás és a választás eredményének megállapításakor.

A tvb a szavazás eredményéről az adott választókerületben legkésőbb a szavazás utáni kilencedik napon jegyzőkönyvet készít, s tájékoztatja a Központi Választási Bizottságot. A szavazási eredményeket rögzítő jegyzőkönyveket és a szavazással kapcsolatos egyéb dokumentumokat továbbküldik a magasabb szintű territoriális választási bizottságoknak (például a járási tvb a megyei territoriális választási bizottságnak). (Lásd a Vtk. 254. és 255. cikkelyét!)

(Folytatjuk.)