A kárpátaljai kórházak megkapták a magyar kormány által adományozott lélegeztetőgépeket

2020. október 5., 17:00 , 1027. szám

A magyar kormány 50 lélegeztetőgéppel segíti a koronavírus elleni védekezést vidékünkön. A Kárpátaljára érkező szállítmány egy részét szeptember 23-án adta át Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Ungváron. Az adomány második tételét – 32 gépet – Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója adta át október 5-én Beregszászban a kárpátaljai egészségügyi intézmények vezetőinek.

Az átadást követően Barta József, a megyei tanács első elnökhelyettese és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke elmondta: „Sajnálatos módon Kárpátalján folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma, ezért ennek az adománynak óriási jelentősége van. Ezeknek a gépeknek a segítségével életeket lehet menteni, ezért is vásárolt a tavaszi adománygyűjtése alkalmával lélegeztetőgépet a beregszászi kórház számára a KMKSZ – fogalmazott Barta József. – Ez volt az első lélegeztetőgép, amelyet adományként az első egészségügyi intézménynek itt, Kárpátalján átadtak. Később megláttuk, hogy szükség lenne sokkal többre is, hiszen sokan azért hunytak el, mert nem tudták megkapni azt a segítséget, amit a lélegeztetőgép adni tud. Ezért a magyarországi adomány nagyon fontos, az az ötven lélegeztetőgép, amely Kárpátaljára érkezett, közel 3 millió dollár értékű, s igen komoly segítséget nyújt, hiszen ezáltal minden kárpátaljai kórház lehetőséget kap arra, hogy a legsúlyosabb esetben is a megfelelő támogatást adja a betegnek. Ha egy ember életét meg tudjuk menteni, az is fontos, márpedig ezzel az adománnyal nagyon sok ember életét meg lehet menteni” – emelte ki Barta József, s köszönetet mondott a magyar kormánynak a segítségért, valamint a segélyszervezetnek a szervezésért.

A Beregszászi Linner Bertalan Központi Járási Kórház 5 darab Siriusmed R30 típusú lélegeztetőgépet, valamint 400 darab védőruházatot, illetve 15 600 egyszer használatos gumikesztyűt kapott. A segély teljes értéke több mint 8,188 millió hrivnya.

A lélegeztetőgépeket két nap leforgása alatt valamennyi érintett kórház képviselője átveheti az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi raktárában.

CsA/TV21 Ungvár