EBESZ: A tűzszünet kezdete óta egyetlen civil se vesztette életét

2020. október 9., 14:59

A Donyec-medencei tűzszünet júliusi kezdete óta egyetlen polgári személy sem vesztette életét vagy sebesült meg tüzérségi támadásban, tűzharcban – közölte Yaşar Halit Çevik, az EBESZ Ukrajnai Speciális Megfigyelő Missziójának vezetője, akit az Ukrinform idéz.

A misszióvezető ugyanakkor emlékeztetett, hogy a demarkációs vonalon még mindig érvényben vannak az Oroszország által ellenőrzött fegyveres alakulatok által bevezetett korlátozások, amelyek „jelentősen akadályozzák az EBESZ megfigyelőinek mozgását az Ukrajna kormánya által nem ellenőrzött területek irányában”.

Ez a tény, és a mozgás szabadságának korlátozása, döntően a kormány által nem ellenőrzött területeken, valamint a tüzérségi támadások és a drónok „zavarása” jelentősen korlátozza a misszió lehetőségeit a megfigyelésben és a biztonsági helyzetre vonatkozó jelentések elkészítésében – jelezte Yaşar Halit Çevik.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy Luhanszk megyében új átkelő-ellenőrző pont építése kezdődött el Szcsasztyjénél, átadását november 10-ére tervezik.

(ukrinform.ua/korrespondent.net/Kárpátalja)