Terjednek a magyar oktatási intézmények Kárpátalján

Magyar forrásból felújított óvodát adtak át Perecsenyben, valamint új magyar óvodát Nagybereznán

2020. október 9., 13:49

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár jelenlétében adtak át két olyan településen is magyar állami forrásból, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított, illetve felépített óvodát, ahol egykor élt magyar közösség, de mára már eltűnőben van a magyar nyelv.

Az 53 évvel ezelőtt létrejött Perecsenyi Szivárvány Óvodában jelenleg hat óvodai csoport működik 128 gyerekkel. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program második ütemében, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közreműködésével az óvoda két korábban kihasználatlanul álló termének teljes felújítása révén hálótermeket alakítottak ki az óvodai csoportok részére, az intézmény új bútorzatot is kapott. A felújítás és bútorzat értéke 2 130 598 hrivnya.

Potápi Árpád János a finanszírozó magyar kormány képviseletében elmondta: „Fontos számunkra, hogy minden magyar gyerek magyar óvodába járhasson, a vegyes házasságokban született gyerekek közül is minél többen tudjunk magyar oviba járni annak érdekébe, hogy utána magyarul tudják megkezdeni az iskolát. Ehhez kapcsolódóan még az idén a főiskolával és a pedagógusszövetséggel összefogva elindítunk egy szórványprogramot. Ha ukrán gyerekek, szülők is élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, akkor mi megteremtjük a feltételeket ahhoz, hogy magyarul tanulhassanak, magyar óvodába járhassanak, ezáltal lehetőségük legyen elsajátítani nyelvünket, megismerhessék kultúránkat, történelmünket.” Az államtitkár szerint mindez a népeink közötti történelmi megbékélés ügyét szolgálja.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) és a beregszászi főiskola elnöke szerint nagy előrelépés, hogy a perecsenyi óvoda három csoportjában elkezdődött a magyar nyelv oktatása, hisz a település több gyökerű, ahol száz évvel ezelőtt békésen megfértek egymás mellett magyarok, szlovákok, ukránok, de jött a szovjetrendszer, és két nyelvet el is vesztettek, mert azok oktatásának nem volt intézményes rendszere. „Most történelmi pillanatot élünk, mert intézményes keretek között visszahozzuk arra a településre a magyar nyelv oktatását, ahol még a nyolcvanas években is volt magyar mise a katolikus templomban, most pedig már nincs igény rá. Ne hagyjuk, hogy erről a vidékről a magyar és a szlovák nyelv is teljesen eltűnjön, mint ahogy korábban a jiddis és a német” – nyomatékosította Orosz Ildikó.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke történelmi lehetőségnek nevezte azt, hogy visszatérhet a magyar nyelv oktatásának lehetősége Perecsenybe. Az óvoda pedig az egyik legfontosabb oktatási intézmény. Egyúttal köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy támogatásukkal 86 óvoda megújulhatott Kárpátalján.

Ivan Pohoriljak, Perecseny polgármestere nagy örömmel üdvözölte városában a magyar kormány államtitkárát, a beregszászi magyar főkonzult és a vele érkezett diplomatákat, valamint Orosz Ildikót, akivel közösen készítették el az óvoda felújításának terveit. Nagy segítség a kisváros számára az óvoda felújítása, és a magyar nyelvoktatás lehetőségének is örülnek. A polgármester elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt elindult a városban egy magyar nyelvű vasárnapi iskola, ami nagyon népszerű. A város élő testvértelepülési kapcsolatokat ápol a magyarországi Nagyecseddel és Martfűvel, ahová miden évben küldöttségek mennek és onnan is érkeznek. A felújított épület pedig három nép barátságának szimbóluma mától, hisz korábban az óvoda tetőszerkezetét csehországi támogatásból tudták kicserélni, ­ mondta el a polgármester.

Végül Miroszlav Rabincsak, perecsenyi görögkatolikus parochusa kérte Isten áldását a megújult óvoda épületére.

Az átadó ünnepségen a megszólalók mellett jelen volt még Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, Kuti László, ungvári első beosztott konzul, Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola megbízott rektora, Olha Barzak, a Perecsenyi Városi Oktatási Osztály vezetője, valamint az óvoda vezetője és munkatársai.

Molnár Judit tudósítónknak elmondta, hogy három éve oktat a perecsenyi óvoda három csoportjában, heti három alkalommal a magyar nyelvet. A gyerekek közül sokan meg akarják tanulni a magyart, és a szülők közül is egyre többen szeretnék, hogy magyarul tanuljon a gyerekük. Jelenleg 47 gyermek tanul a három csoportban magyarul. Az óvodások pedig játékok, dalok segítségével könnyen elsajátítják nyelvünket.

Nagybereznán egy háromszintes családi házat vásárolt meg és újíttatott fel a KMPSZ az óvodafejlesztési program keretein belül, amely otthont ad majd a magyar óvodának és a magyar nyelvtanítást végző felnőttképzésnek, valamint a magyar vasárnapi iskolának is. A beruházás teljes értéke a berendezéssel együtt 3 747 321 hrivnya.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elismeréssel szólt a Nagybereznai Óvodának kialakított épületben elvégzett munkáról. Az államtitkár hangsúlyozta, ahhoz, hogy az intézményrendszerünk hosszú távon is működhessen szükséges, hogy erős érdekképviseletünk legyen mindenütt, ahol magyarok élnek. Arra kért minden kárpátaljait, hogy az október 25-ei választásokon a KMKSZ jelöltjeit támogassák, mert ez teremti meg az alapjait az összefogásnak és az együttgondolkodásnak.

Orosz Ildikó az intézmény ünnepélyes átadásakor elmondta, hogy Perecsenyhez hasonlóan Nagybereznán is élt egy magyar közösség korábban, de azok elvándoroltak, illetve intézményes magyar oktatás híján asszimilálódtak, ma már csak a nevük emlékeztet származásukra. A magyar óvoda számukra fontos, hogy visszatanulhassák őseik nyelvét. Illetve vannak olyan ukrán családok is, akik perspektívát látnak a magyar nyelv elsajátításában. Az elnök asszony elmondta még, hogy a főiskola létrehozta a P. Frangepán Katalin Oktatási Intézményt, amely üzemeltetni fogja a szórványvidéken lévő önálló magyar óvodákat, olyanokat, mint a most átadott nagybereznai. Hasonló óvoda nyílt már korábban Szerednyén, Bakosban, Terebesfejérpatakon, és újabbak nyitását is tervezik.

Brenzovics László a magyar kormánynak, Orosz Ildikónak és Nagyberezna polgármesterének is köszönetet mondott azért, hogy lehetővé tették egy magyar nyelven oktató intézmény megnyitását Nagybereznán, ahol napjainkban már leginkább csak a temetőben lévő sírfeliratok jelzik, hogy egykor éltek ott magyarok.

A Nagybereznai Óvodát vezető Ádám Adrien elmondta, hogy három hete hirdették meg a jelentkezés lehetőségét, és már 18 gyerek jelentkezett, akiknek a szüleik is ott voltak a megnyitó ünnepségen.

Bohdan Kirlik, Nagyberezna polgármestere megjegyezte, hogy a nagyközségben első alkalommal látnak vendégül ilyen magas rangú magyarországi vendéget, de reméli, hogy nem utoljára. Majd az óvoda kapcsán elmondta, hogy nagyapja arra tanította: „Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy”. Az elhangzottak igazolásaként megemlítette, hogy nagyszülei, ha nem akarták, hogy a gyerekek értsék, mit beszélnek, akkor áttértek a magyar nyelvre. A polgármester nagyon fontosnak tartja a kétoldalú, magyar–ukrán kapcsolatok erősítését, ennek megfelelően együttműködési kapcsolatuk van Kazincbarcikával, illetve a sátoraljaújhelyi szlovák–magyar nyelvű iskolával közös pályázatot nyújtottak be. Bízik abban, hogy a város vezetésének továbbra is jó lesz a kapcsolata a magyar kormánnyal, illetve a Nagybereznán élő nemzetiségek a jövőben is békében tudnak majd élni egymással.

Orosz Ildikó a működtetéssel kapcsolatos szerződést írt alá Bedő Andzselikával, a P. Frangepán Katalin Oktatási Intézmény igazgatójával, majd Tomasz Ważny, nagybereznai római katolikus plébános és Pavlo Man nagybereznai görögkatolikus parochus felszentelte az új óvoda épületét.

Badó Zsolt