Amit a helyhatósági válasz­tásokról tudni érdemes X.

2020. október 10., 19:18 , 1027. szám

Sorozatunkban a Választási törvénykönyv (Vtk.) alapján áttekintjük, hogyan folynak az előkészületek az október 25-ére kiírt helyhatósági választásokra, s miként zajlik majd a szavazás.

A választási eredmények megállapítása

A megyei és járási tanácsokba, valamint a 10 ezer vagy annál több választót számláló kistérségek tanácsaiba tartott városi, községi és nagyközségi választások esetében a territoriális választási bizottságok (tvb) ülésükön a szavazás eredményeit rögzítő, a szavazókörzeti választási bizottságok (szvb) által készített jegyzőkönyvek alapján, legkésőbb a szavazás utáni 12. napon megállapítják a választás végeredményét, amiről jegyzőkönyv készül. (Lásd a Vtk. 256. cikkelyét!)

A tvb megállapítja az adott többmandátumú választókerületben az adott megyei, járási stb. tanácsi választáson induló pártok választási listáira leadott szavazatok alapján az egy képviselői mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatok számát, azaz a választási kvótát. A választási kvótát úgy számítják ki, hogy a voksok leg­alább 5%-át megszerző, és így a tanácsi helyek elosztásában részt venni jogosult pártokra leadott szavazatok össz-számát elosztják a kiosztható tanácsi képviselői helyek számával. A kiosztható helyek számát viszont úgy kapják meg, hogy kivonják a teljes mandátumszámból az úgynevezett garantált mandátumok számát (egy-egy mandátum minden, a tanácsba jutott pártot garantáltan megillet). (Lásd a Vtk. 257. cikkelyét!)

Ezek után ahhoz, hogy megkapjuk egy adott párt választási listája által szerzett mandátumok számát, el kell osztani az adott választókörzetben a párt listájára leadott szavazatok számát a választási kvótával. Az így kapott egész szám mutatja, hogy hány képviselői mandátumot szerzett a párt a választókörzetben.

A tvb a továbbiakban megállapítja a pártok választókörzeti választási listáján szereplő jelöltek sorrendjét a rájuk leadott szavazatok alapján. A lista élére azok a jelöltek kerülnek, akik legalább a választási kvóta 25%-ának megfelelő számú szavazatot kaptak. Egyenlő szavazatszám esetén a párt által a választási listán meghatározott sorrend dönt a jelöltek között. A többi jelölt abban a sorrendben követi egymást, amelyben a választási listán szerepelnek. A képviselői mandátumokat ebben a sorrendben osztják ki a pártlistán szereplők között – a párt választási eredményének megfelelő számban.

A választókörzeti mandátumok elosztásakor fennmaradó töredékszavazatok összeadódnak, s az így kapott szavazatszámot elosztva a választási kvótával megkaphatjuk, hány további jelölt jut mandátumhoz a pártnak a többmandátumú választókerületben indított listájáról. Ilyenkor a választókörzeti pártlistáról már mandátumhoz jutott jelölteket nem veszik figyelembe. (Lásd a Vtk. 258–260. cikkelyeit!)

A választási eredmények megállapítása a 10 ezer választónál kevesebbet számláló kistérségek tanácsaiba tartott választásokon

Az illetékes tvb legkésőbb a szavazást követő 12. napon a szavazókörzeti szavazatszámlálási jegyőzkönyvek alapján köteles megállapítani a választás eredményét, amiről jegyzőkönyv készül. A jegyzőkönyv tartalmazza egyebek mellett az egyes jelöltekre leadott szavazatok számát, a legtöbb szavazatot szerzett jelölt teljes nevét.

A jegyzőkönyv két példányban készül, s a választási bizottság minden jelen lévő tagja köteles aláírni. Ha valaki nem ért egyet a jegyzőkönyv tartalmával, azt „Különvélemény” bejegyzéssel jelzik. A különvéleményt csatolják a jegyzőkönyvhöz.

A tvb többmandátumú választókerületben megválasztott képviselőnek ismeri el – a kiosztható mandátumok számának függvényében – azokat a jelölteket, akik a legtöbb szavazatot kapták az egyazon választókerületben regisztrált jelöltek közül. Ha az utolsó kiosztható mandátumra ketten vagy többen pályáznak azonos számú szavazattal, a tvb elrendeli a szavazás megismétlését az érintett jelöltek részvételével. Ha a megválasztott jelöltek száma nem éri el a kiosztható mandátumok számát, a tvb elrendeli a választás megismétlését az üresen maradt képviselői helyek betöltése céljából. Ha csupán egyetlen jelöltről szavaztak a többmandátumú választókerületben, a jelölt megválasztottnak minősül, amennyiben sikerült megszereznie a leadott szavazatok több mint felét. (Lásd a Vtk. 269. cikkelyét!)

A választási eredmények megállapítása a településvezetők választásán

Az illetékes tvb megválasztott községi, nagyközségi, városi (75 ezer választó alatt) településvezetőnek ismeri el azt a jelöltet, aki a legtöbb szavazatot kapta.

A 75 ezer vagy annál több választót számláló település vezetőjének a tvb a szavazás napján azt a jelöltet ismeri el, aki a leadott szavazatok több mint felét szerezte meg.

Amennyiben a legmagasabb szavazatszámot egyszerre két vagy több jelölt érte el, a tvb elrendeli a szavazás megismétlését.

Ha a szavazólapon csak egy jelölt neve szerepelt, abban az esetben ismerik el megválasztottnak, ha megszerezte a leadott szavazatok több mint 50%-át.

A 75 ezer választónál nagyobb lakosságú településeken a tvb abban az esetben rendel el megismételt szavazást, ha a szavazólapon több mint két jelölt neve szerepelt, s egyikük sem szerezte meg a leadott szavazatok több mint felét. (Lásd a Vtk. 279. cikkelyét!)

A tvb legkésőbb a megállapításuk utáni ötödik napon közzéteszi a választási eredményeket a helyi nyomtatott sajtóban, illetve a saját vagy az adott önkormányzat hivatalos weboldalán. (Vége)