Helyhatósági választások: Fokozódik a feszültség

2020. október 14., 20:53 , 1028. szám

A választási kampány célegyeneséhez értünk. Ilyenkor az udvariasság és a törvény néha elviselhetetlen nyűggé válik.

Előretörnek a pártok

A szociológusok kimutatták, hogy három héttel a választások előtt gyakorlatilag minden párt javított az eredményein. A Rejting Szociológiai Csoport minap ismertetett felmérése szerint a megyei tanácsi választásokon a pártok összesített megyénkénti eredményei alapján öt politikai erő érné el az 5%-os képzeletbeli bejutási küszöböt.

A megkérdezettek 17,2%-a kész támogatni a Nép Szolgája pártot azok körében, akik el szándékoznak menni szavazni október 25-én, s már tudják, hogy kire adják a voksukat. Az Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZS) támogatottsága 12,6%-os, míg az Európai Szolidaritásé 11,7%. A Haza a voksok 7,5%-ára, A Jövőért párt a 7,2%-ára számíthat.

A további sorrend: Mi Vidékünk (4%), Oleh Ljasko Radikális Pártja (3,9)%, UDAR (3%), Sarij Pártja (2,6%), Szabadság (2,4%), Hang, Paljcsevszkij Győzelme, Erő és Becsület (egyaránt 1,6%), Javaslat (közel 1%).

A helyhatósági választásokon induló, a felmérésben szereplő többi párt támogatottsága együttesen 22,2%. A rangsorban összesen 77 párt szerepelt, ezek döntő többsége helyi politikai képződmény, amelyek egy, legfeljebb néhány megyében indulnak a választásokon.

A járási tanács nem veszélyes?

A Központi Választási Bizottság (CVK) egyik tagja azzal a meglepő bejelentéssel állt elő a hétvégén, hogy a járási tanácsi választásokat az ország egész területén megrendezik, vagyis még a Donyec-medence kormány által ellenőrzött területein is. A bejelentés azért volt meglepő, mert a bizottság korábban úgy határozott az illetékes hatóságok véleményére támaszkodva, hogy a régió 18 területi közösségében (8 Luhanszk megyeiben és 10 Donyeck megyeiben) biztonsági megfontolásokból nem lehet megválasztani a helyi tanácsokat és a településvezetőket. A mostani döntéshez semmilyen magyarázatot nem fűztek azon kívül, hogy az Alkotmány alapján járnak el. Így nem tudhattuk meg, miért kevésbé veszélyes járási tanácsot választani, mint mondjuk kistérségit, vagy eldönteni, hogy ki legyen a polgármester?

Tülekedés a polgármesteri tisztségekért

Az Ukrán Választók Bizottsága civil szervezet jóvoltából megtudhattuk, hogy a 370 polgármesteri tisztségre 2 814 jelölt pályázik az országban. Vagyis egy polgármesteri helyre átlagosan hét induló jut. A legtöbb jelölt, egészen pontosan 23, Odesszában indul. Ez mindössze eggyel több, mint Ungváron, ahol 22 jelöltet regisztráltak. Kiderült, hogy csak ezen a két településen több az induló, mint Kijevben (20). A legkevesebb jelöltet – mindössze ötöt – Ivano-Frankivszkban jegyezték be. Érdekes, hogy Ungváron öt évvel ezelőtt is 22-en indultak a polgármesteri székért.

A törvény nem szentírás

A mukachevo.net azt írja, Ukrajnában a választási kampány kezdete, vagyis szeptember 5. óta a rendőrség 3 616 a választási folyamattal összefüggő feljelentést és bejelentést kapott.

A törvénysértések számát tekintve az élmezőnyt Kijev megye (425), Kijev (384), valamint Donyeck (245), Dnyipropetrovszk (244) és Lemberg (243) megyék képezik, ám Kárpátalja is ott liheg a nyomukban a nyolcadik helyen, 156 esettel. Összehasonlításképpen: a rangsorban utolsó Hmelnickij megyében mindössze 26 törvénysértésről értesült a rendőrség.

Kárpátalján eddig 11 büntetőeljárás indult a választási törvények megsértése miatt.

Választási huncutságok

A hírekből ítélve kőkemény a küzdelem Mikolajivban. Az OPZZS közvetlenül Volodimir Zelenszkij elnökhöz fordult, miután szerintük a Nép Szolgája mindenáron meg akarja akadályozni, hogy pártjuk listája megmérettessék a városi tanácsi választásokon. Állítólag a kormánypárt még a bíróságra is nyomást igyekezett gyakorolni ennek érdekében. A Nép Szolgája részéről viszont felpanaszolták, hogy ismeretlenek felgyújtották az egyik jelöltjük gépkocsiját.

Dnyipróban Borisz Filatov polgármestert ammóniával igyekeztek leönteni, amikor éppen a választókkal találkozott. A városvezető az incidenssel Ihor Kolomojszkij oligarchát és egy helyi vállalkozót, Olekszandr Petrovszkijt vádolta meg. Érdekesség, hogy az eset kapcsán őrizetbe vett négy személy feljelentést tett, amiért letartóztatás közben „ismeretlenek” bántalmazták őket.

Van, ahol nem élet-halál kérdése a választási küzdelem. A strana.ua közzétett egy birtokába került felvételt, amelyen látható, amint Szerhij Alekszejcsenko, a Nép Szolgája párt listavezetője a Dnyipropetrovszk megyei Novomoszkovszki járásban marihuánát szív egyik barátjával. A CVK weboldala szerint Alekszejcsenko jelenleg Novomoszkovszk polgármester-helyettese. A felvételen az október 5-i dátum szerepel, vagyis elképzelhető, hogy a politikus a kampány okozta stresszt igyekezett ily módon oldani.

Ungváron az elmúlt hét legnagyobb feltűnést keltő híre volt, hogy Viktor Petrov nyilvános vitára hívta ki két legnagyobb ellenfelét, Bohdan Andrijivet, a hivatalban lévő polgármestert és Viktor Scsadejt, aki néhány éve megbízott polgármesterként ténykedett a város élén. A téma a városlakók égető problémáinak megoldása lenne. Lapzártánkig egyik vetélytárs sem jelezte részvételi szándékát.

Emberéletet követelt a választás

Sajnos nem múlt el tragédia nélkül az idei választási kampány. Október 8-án éjjel elhunyt Pavlo Szedljar, aki az OPZZS színeiben indult az önkormányzati választáson a Viski kistérségben.

A tragédia előzménye, hogy október 5-ére virradóra Pavlo Szedljart Velétén (Veljatino) megtámadta egy álarcot viselő ismeretlen – derül ki az esetről beszámoló Persij Kabeljnij tévécsatorna tudósításából. Az áldozatot agyrázkódással szállították kórházba, sebeit 18 öltéssel varrták össze, majd hazaengedték. A férfi a támadást politikai nézeteivel, tevékenységével hozta összefüggésbe.

A történtek után néhány nappal Pavlo Szedljar rosszul lett. Otthonában érte a halál október 8-án még azelőtt, hogy az orvos odaért volna.

A boncolás előzetesen megállapította, hogy a férfi halálát akut szívelégtelenség okozta, vagyis a tragédia nem függ össze közvetlenül a támadással.

Időközben ismertté vált, hogy a támadó egy 21 éves velétei lakos volt. Az elkövető állítólag szabadlábon védekezhet, miután a rendőrség az esetet könnyű testi sértésnek minősítette, amiért nem szabható ki szabadságvesztés.

A velétei eset egyébként már a második képviselőjelölt ellen elkövetett támadás volt Kárpátalján. Lapunk is beszámolt róla, hogy szeptember 15-én két férfi megverte Vitalij Himinecet, aki az uhljai polgármester-választáson indul.

(ntk)