„Aki csak teheti, éljen szavazati jogával…”

2020. október 19., 21:19

Dobsa István Tiszakeresztúr és társközsége, Karácsfalva polgármestereként a 2015 őszi helyhatósági választások óta vezeti a két falut, s ugyanazon év nyara óta az akkor újjászervezett KMKSZ ISZ-t (a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetét), az idei helyhatósági választásokon pedig képviselőjelöltként indul a Kárpátaljai Megyei Tanácsba és a Beregszászi Járási Tanácsba.

– Tiszakeresztúr polgármestereként, illetve a KMKSZ ISZ elnökeként milyen fő elért eredményeket könyvelhet el?

Nagyon nehéz volt az indulás a KMKSZ ISZ-szel. Azonban örülök, hogy a Jóisten mindig adott annyi erőt, hogy tudjunk tovább menni. Mára a KMKSZ ISZ egy Kárpátalja-szerte ismert szervezet számos olyan programmal, amelyek az egész régiót érintik. Ugyancsak nagyon fontosnak tartottam egy olyan szellemi műhely létrehozását, ahol a közélet felé nyitó fiatalok tudnak közösséget alkotni és fejlődni. Két éve a Mathias Corvinus Collegiummal és Bocskor Andrea európai parlamenti képviselővel útjára indítottuk a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképzőt. A program sikerességét bizonyítja, hogy a vezetőképzőn részt vett fiatalok közül sokan kerültek fel a „KMKSZ”– UMP valamely választási listájára, vagy éppen fontos szerepet vállalnak a kampány kivitelezésében.

Polgármesterként sok-sok feladat várt. A hivatal épülete balesetveszélyes és nehezen megközelíthető volt. Kész Barnabás KMKSZ megyei képviselői kvótájából sikerült felújítanunk a községházát. Barta Józsefnek és a KMKSZ megyei frakciójának köszönhetően sikerült újraburkolni a főutat. A KMPSZ és a KMKSZ közbenjárásával, Magyarország Kormányának köszönhetően megújult a Tiszakeresztúri Oktatási-Nevelési Központ, illetve az egészségügyi rendelőnk. Munkám során mindig igyekeztem közösséget építeni, ezt a célt szolgálták a vadászfesztiválok, szüreti mulatságok, vagy a falunapok.

– Mi motiválta, hogy elfogadja a képviselő-jelölést, és képviselőként mit szeretne elérni a Kárpátaljai Megyei Tanácsban vagy a Beregszászi Járási Tanácsban?

– Nagyon szeretem a szülőföldemet és ezt a közösséget. Ezért vállaltam korábban a polgármesterséget, és ez a fő ok a képviselői tisztség esetén is. Szeretnék tenni a régióért, hiszen van hová fejlődni. Kárpátalja Ukrajna legnyugatibb megyéje, négy országgal határos. Ebből adódóan érdemes nyitni a szomszédjaink felé, hiszen ez mindenki számára gyümölcsöző lehet. A háromoldalú EU-s pályázatok által jelentős forrásokhoz lehetne jutni, szeretnék segíteni, hogy minél több település éljen ezzel a lehetőséggel.

– Miként lehet érvényesíteni a magyar érdekeket az új, kibővített és már csak 40 százalékban magyarlakta új Beregszászi járásban, illetve annak járási tanácsában?

– A politika nehéz dolog. Nagyon fontos embernek maradni a sokszor embertelen környezetben. Ha ez megvan, akkor politikai ellenfeleink is lojálisabbak a minket érintő ügyek iránt. Keresni kell a kompromisszumokat, de közben nem feladni a magyar közösség érdekeit. Úgy érzem, erre lesz lehetőség, hiszen az ukrán közösség megosztott. Persze ehhez szükségünk van egy jó választási eredményre, úgyhogy aki csak teheti, október 25-én éljen szavazati jogával, és támogassa a KMKSZ jelöltjeit!

Lajos Mihály