Gyermekbarát programok a sárosoroszi családoknak

Olvasói levél

2020. október 27., 14:24 , 1030. szám

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a Magyar Állandó Értekezlet állásfoglalása alapján a 2019. év tematikus programjaként a „2019 a külhoni magyar gyerekek éve” programot hirdette meg. A sárosoroszi Búbos Kemence Civil Szervezet 2020. október 14-én az említett pályázat támogatásával szervezte meg gyerekbarát utazási programját.

A kirándulás első állomásaként a csapat ellátogatott a perecsenyi járási Turjavágás (Turja Paszika) község közelében található Schönborn parkba, ahol az esős idő ellenére is lenyűgöző táj fogadta az odalátogatókat. A parkban sétálva sok érdekességet fedezhettek fel, ugyanis szinte minden elemének szimbolikus jelentése van. A gyerekek körében nagy tetszést aratott a bejárati kapunál lévő, két XIX. századi osztrák és magyar őr szobra, az út mentén csordogáló patakon átvezető, a 12 csillagjegy témáját felelevenítő kis híd, továbbá a szovjet időkből származó katonai járművek. A program Ungváron folytatódott, ahol az Arany Hegy (Золота Гора) étteremben a kirándulók elfogyaszthatták ebédjüket. Ezt követően a hűvös idő miatt kissé átfázott csapatnak termálvizes fürdőzésben, illetve szaunázásban volt része.

A Búbos Kemence Civil Szervezet gyermekbarát programja 2020. október 24-én folytatódott, amikor is a sárosoroszi gyerekek robotika bemutatón vehettek részt, amelyet a Kárpát RobiPro csapata, Kurmai István és Molnár István mutattak be. A gyerekek előadás keretében ismerkedhettek meg a robot fogalmával, típusaival, a robotok különböző érzékelőivel, a programozás alapjaival, továbbá a robot hasznosításával a mindennapi életben. Ezen ismeretek megszerzését követően jöhetett a játék! Több típusú robot került színpadra. Ilyen volt például a BOOST, amely képes volt járni, beszélni és más érdekes dolgokat művelni. Vagy például a Mindstorms robotok, amelyek nagy érdeklődést keltettek a társaságban: a gyerekek irányításával versenyeztek a robotok, hogy ki borítja fel hamarabb a papírpoharat. A legkedveltebb a humanoid robot volt, amely egy ember formájú szerkezet. A gyerekek azt a feladatot kapták, hogy utánozzák a robot mozgását. Volt itt torna, tánc, fekvőtámasz, sok-sok kacaj és jókedv! A gyerekek szórakozva, játszva szerezhettek sok új információt a robottechnológia alapjairól, miközben a számítástechnikai eszközök hasznos, értelmes használati lehetőségeire is rálátást nyerhettek. Köszönjük a Kárpát RobiPronak az érdekes, izgalmas, információdús bemutatót!

A Búbos Kemence Civil Szervezet ezúton szeretné megköszönni a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és Magyarország Kormányának, hogy anyagilag hozzájárultak az esemény megvalósításához!

Hiába Krisztina