Tokár Géza felvidéki politológus kapta idén a Lőrincz Csaba-díjat

2020. november 3., 10:26 , 1031. szám

Tokár Géza politológus, a Szlovákiai Magyarok Kerek­asztalának szóvivője kapta idén a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány Lőrincz Csaba-díját. A kiemelkedő nemzetpolitikai tevékenységért adható elismerés átadásán a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott múlt szerdai ünnepségen az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke a díjazottra is utalva azt hangoztatta, hogy az elmúlt évtizedben a nemzetpolitika szakpolitikává vált.

Németh Zsolt a rendezvényen mutatta be a 2008-ban elhunyt Lőrincz Csaba erdélyi származású külpolitikai szakértőnek emléket állító Nemzetpolitika a változó világban című könyvet. A kötet a 2009–2019 közötti díjazottakról ad áttekintést, valamint ismerteti a nemzetpolitika jelenéről, jövőjéről szóló gondolataikat.

A fideszes politikus a kiadványt méltatva azt mondta, aktualitása miatt akár tankönyv is lehetne, és őszinte, szókimondó gondolataival útmutatóul szolgálhat a döntéshozóknak. Úgy vélte, Lőrincz Csabánál ma sem lehetne jobb névadót találni egy nemzetpolitikai szakmai díjnak.

Az idei díjazott, a komáromi születésű Tokár Géza egyebek mellett szerepet vállalt az MKP és a Híd párt, valamint a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala között megszülető Szlovákiai Magyar Alapdokumentum kidolgozásában és aláírásában, a kisiskolák tervezett bezárása ellen indított magyar aktivitások megszületésében és összehangolásában, a Malina Hedviggel való bánásmód kapcsán született tüntetés megszervezésében – áll egyebek mellett a díjátadásra kiadott ismertetőben.

(MTI/Kárpátalja)