Covid-napló – avagy ez történt, miután pozitív lett a tesztem

2020. november 13., 09:49

Bár országunkban egyre növekszik a koronavírusos betegek száma, sokan még mindig szkeptikusan állnak a betegséghez. Cikkünkben egy kárpátaljai származású, Budapesten praktizáló orvos, dr. Bárdos Dávid tapasztalatait és tanácsait közöljük a fertőzéssel, kezeléssel kapcsolatban.

Amikor az ügyelet végére hajnalban belázasodtam, már éreztem, hogy COVID-os leszek. Aztán három nap nagyon durva gyengeség következett, aztán folyamatosan jöttek a típusos tünetek, nagyjából egymást váltva. Most már egész jól vagyok, a tünetek teljes elmúlását várom. Közben pedig megírom a COVID napló bejegyzést, hogy leírjam, milyen volt és hogy kezeltem magam.

COVID-napló

Egy másik cikkben már részletesen leírtam, hogy mi a teendő COVID fertőzés esetén otthon. Azért vagyok ennyire képben, mert én is elkaptam a vírust és több mint két hete itthon vagyok és gyógyulok. Az előző poszt 11 teendőt tartalmazott, ez pedig egy személyesebb bejegyzés, egyfajta COVID napló arról, hogy milyen volt ez belülről.

Az ügyelet végén kezdődött

Október 22-én, csütörtökön éjfél körül véget értek az ügyeleti teendők. Kijöttünk a műtőből, az osztályon mindenki rendben volt, úgyhogy elmentem lepihenni. Már akkor gyengének éreztem magam, de ez egy ügyelet estéjén egyáltalán nem meglepő. A biztonság kedvéért lázat is mértem, de lázam akkor még nem volt. Tartottam tőle, hogy talán a védőruházat ellenére a COVID-osztályon, talán az utcán valakitől, vagy ki tudja, hol, elkaptam a koronavírust.

Aztán október 23-án reggel 6-kor hidegrázásra és gyengeségre ébredtem. Az ápolóktól és betegektől távolságot tartva, maszkban elvettem egy lázmérőt és megmértem a 38,0 °C-os lázamat. Azonnal értesítettem az ügyeletvezetőt és minden ügyeletes társamat, hogy innen kezdve tartsunk távolságot egymástól és legyünk óvatosak. Éppen a klinika járványügyi felelőse is ügyeletes volt. Hazaküldtek, de úgy, hogy előtte még leveszik a COVID-tesztet. Szerencsére reggel sem volt olyan ügyeleti teendő, amit nélkülem ne tudtak volna megoldani.

Fél hét körül két nagy pohár vízzel és egy tabletta metamizollal a szervezetemben hazaindultam biciklin. A máskor 45 perces utat másfél óra alatt sikerült megtennem úgy, hogy az emelkedőkön le kellett szállnom. Bár fáradt voltam, tartottam tőle, hogy néhány hétig ezek az utolsó percek, amikor a szabadban lehetek. Úgyhogy igyekeztem kiélvezni minden pillanatot a napsütéses őszi reggeli, hosszúhétvégére kiürült Budapesten. Sajnos igazam is lett. Másnapra kiderült, hogy a COVID PCR tesztem pozitív.

Sorban jöttek a tünetek

Az első három nap volt a legrosszabb. Folyamatosan lázas voltam és minden erőm elhagyott. Három napig gyakorlatilag folyamatosan aludtam, amit csak rövid időre tudtam megszakítani eleinte 500 mg, majd 1000 mg metamizollal. Bevehettem volna paracetamolt is, de az éppen nem volt otthon, gyógyszertárba meg nem tudtunk kimenni.

A gyógyszertől mindig lejjebb ment a lázam, akkor voltam mindig egy rövid időre aktív. Tudtam egy kicsit enni és inni, kimenni a mosdóra meg lezuhanyozni. És az ilyen jobb periódusokban tudtam értesíteni mindenkit, akivel az elmúlt öt napban találkoztam. A tünetek előtt 48 órával kezdődik a fertőzés, de én inkább biztosra mentem az öt nappal. Szerintem ez így természetes. Ha már sajnos elkaptam a fertőzést (nem tudom, hol), úgy éreztem, ennyit meg kell tennem azokért, akik hasonló cipőben járhatnak, mint én. Más tünetem egyébként a gyengeségen és lázon kívül semmi sem volt.

Egészen a negyedik napig, akkor kezdődött a borzasztó torokfájásom. Vettem be rá szájban olvadó torokfertőtlenítő és fájdalomcsillapító tablettát, sós vízzel gargarizáltam, mézes teát ittam és fagyit ettem. Hol ez, hol az segített, mindenesetre két nap alatt ezen is túl voltam. Sőt, az ötödik napra a lázam is lement (és már csak egyszer ijesztett meg rá két napra, de az is gyorsan elmúlt).

Érdekes módon a köhögés nálam csak ekkor kezdődött. Tipikus, száraz köhögésem volt. Ritkán kevés fehér habos köpetem jelentkezett. Elnézést a részletekért, de úgy érzem, ez fontos dolog. Bakteriális fertőzésnél ugyanis a köpet inkább sűrű, sárga vagy zöldes, az én esetem tehát ennek éppen az ellentéte volt, tipikusan. Ugyanígy az orrfolyásom is. Gyógyszert köhögésre nem vettem be, mert annyira erős sohasem volt, hogy szükség legyen rá.

Vitamint viszont szedtem. Még a tüneteim előtt kezdtem el 2000 NE D-vitamint és 500 mg C-vitamint szedni megelőzésképpen. Megelőzni ugye nem tudta a COVID-ot, de hiszek benne, hogy a tüneteimet csökkentette. Soha nem tudjuk meg, mi lett volna, ha nem szedem. Később tudtam meg, hogy multivitamin- és nyomelemkészítmények szedése is javasolt, de ezt én már nem kezdtem el. Úgy gondoltam, hogy a köhögés fokozatos javulásával hamar véget is ér számomra a betegség.

Tévedtem. A szaglásomat ugyanis csak ezután vesztettem el. A tünetek kezdete után több mint egy héttel egy reggel arra ébredtem, hogy semmilyen szagot nem érzek. Nagyon fura érzés. Szoktunk is vaktesztet csinálni itthon, ami nagyon vicces. Mert a fahéjat borsnak tippeltem, a dezodort meg kávénak. Mivel semmilyen szagot nem érzek, a csomagolás zörgése alapján próbáltam tippelni, sikertelenül. Ez a tünet és egy kis köhögés még most, bő két héttel a tünetek megjelenése után is fennáll nálam.

Itthon vagyunk

A vaktesztet a feleségemmel csináltuk, aki szintén itt van velem. Neki két nappal előttem zajlott hőemelkedése és gyengesége. Onnan kezdve ő is teljesen izolálta magát, nem találkozott senkivel. Csak velem, és nagyon sokat segített, amikor gyenge voltam. De azért igyekeztünk egymástól is távolságot tartani. Amikor erősek voltak a tünetek, külön aludtunk és napközben is csak akkor érintkeztünk, amikor elkerülhetetlen volt. Nekem meggyőződésem, hogy rajta is átment a COVID az elején, de a közbeeső hosszúhétvége és valószínűleg a rendszer túlterheltsége miatt csak bő egy héttel a tünetei kezdete után ért ki hozzá a tesztelés. A kiérkező mentőszolgálat már csak a gyógyulás beálltát tudta megállapítani, a tesztje negatív lett.

Hatóság nem keresett minket.

Hamarosan jobb lesz

Úgyhogy itt tartok most. Jelentkezett nálam a három leggyakoribb tünet: a láz, gyengeség és száraz köhögés, valamint a leginkább jellegzetes tünet, a szaglásvesztés is. A kevésbé gyakoriak közül pedig utolért a torokfájás és a nátha. Érdekes módon nálam ezek nagyjából felváltva jöttek. Hasmenés, kötőhártya-gyulladás, bőrkiütés, fejfájás nálam nem volt, és a súlyosabb lefolyást is megúsztam. A tünetes szüleim és barátaim beszámolói alapján tényleg nagyon változatos lehet a betegség, pont mint ahogy a kutatások is igazolják. A tünetek nagyon egyéniek lehetnek, hol ezzel, hol azzal kezdődnek, aztán teljesen változatosan folytatódnak. Úgyhogy mindenki figyelje magán ugyanúgy a típusos jeleket, mint a kevésbé gyakoriakat.

A sok jókívánságot és segítséget innen is köszönöm mindenkinek. A betegeknek pedig gyógyulást kívánok!

(orvostanhallgato.com)