Idén több pénzt utaltak Ukrajnába külföldről

2020. november 16., 19:46

Az idei esztendő első kilenc hónapjában az Ukrajnába történő átutalások volumene 16%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor az Ukrajnából utalt pénzek volumene mindjárt 41%-kal nőtt. Ezzel együtt az országba beáramló pénzeszközök teljes összege összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint a kiáramlóké – jelentette a korrespondent.net az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) sajtószolgálata nyomán.

„Az Ukrán Nemzeti Bank előzetes becslése szerint 2020 januárjában – szeptemberében a hivatalos és informális csatornákon keresztül végrehajtott magánátutalások nagysága a következő volt: Ukrajnába külföldről – 8 481 millió USD-nek megfelelő értékben, külföldre Ukrajnából – 575 millió USD-nek megfelelő értékben” – áll a nemzeti bank közleményében.

A NBU megjegyzi, hogy a pénzátutalási rendszereken keresztül (a bankszámlákra történő átutalásokat, a kártyás fizetési rendszereken vagy postahivatalokon keresztül, valamint az informális csatornákon át érkezett összegeket nem számítva) 2020 kilenc hónapja alatt 1,94 milliárd dollárnak megfelelő összeget utaltak Ukrajnába, vagyis a teljes bevétel több mint egyötödét. Ez 16%-kal több, mint 2019 azonos időszakában. Ugyancsak nőtt az Ukrajnába irányuló transzferek átlagos összege: 364 USD-ről 390 USD-re, vagyis 7%-kal.

Leginkább az Egyesült Államokból, Olaszországból, Izraelből, Oroszországból és Németországból érkeztek átutalások Ukrajnába. Ukrajnából főként Oroszországba, Grúziába, Azerbajdzsánba, Törökországba és Lengyelországba küldtek pénzt.

(korrespondent.net/Kárpátalja)