E-sport Beregszászban – FIFA 20 bajnokság a Barátság Stadionban

2020. november 18., 16:25 , 1033. szám

Napjainkban egyre nagyobb teret hódít a versenyszerű videójáték, vagyis az e-sport. A mára már hivatalos sportnak minősülő tevékenység gyökerei egészen a '70-es évekig nyúlnak vissza, ugyanis a kaliforniai Stanford Egyetem diákjai már akkoriban is megmérkőztek egymással, továbbá az 1980-as Space Invaders Championship több mint 10 ezer embert mozgatott meg.

A mai ismert e-sport forma valamivel később, a ’90-es évek végén kezdett el kialakulni, köszönhetően az akkor terjedésnek induló világhálón keresztül is játszható videojátékoknak köszönhetően. Történt mindez Dél-Koreában. Napjainkban már több millióan nézik a különböző bajnokságokat – természetesen nem a televízióban, hanem különböző online közvetítő felületeken –, továbbá rengetegen játsszák is a népszerűbbnél népszerűbb játékokat online és offline formában egyaránt. Az elmúlt évek során megjelentek a hivatalos e-sportolók, akik többnyire tehetséges és nagyon jól kereső tinédzserek.

Valószínűleg már mindenki hallott a FIFA nevű focis számítógépjátékról. A fiatalok azért ismerhetik, mert nagyon népszerű, az idősebb korosztály is hasonló okokból, míg a szülők, nagyszülők számára onnan lehet ismerős, hogy a gyereket néha bizony „erőszakkal” kellett elrángatni a számítógép vagy a játékkonzol elől, mert elkészült az ebéd vagy valami halaszthatatlan dolog jött közbe. Nem volt ilyen probléma a nemrég megrendezésre került beregszászi e-sport-FIFA-bajnokságon: senkit sem hajtottak a tatárok a Red Comp számítástechnikai szaküzlet által megrendezett bajnokságon.

A már másodjára megrendezésre került megmérettetésen összesen 48 játékos 6 Xbox One konzolon 12 darab 4 fős csoportban szállt harcba az értékes nyereményekért. Az első helyezett egy új Xbox One S konzolt és egy FIFA 20 játékot vihetett haza, az ezüstért egy Xbox One kontroller és egy FIFA 21 játék, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokáért egy 2.1-es hangszórószett dukált. Ezek mellett minden résztvevő személyre szabott pólót kapott, szájmaszkot, melynek használata az egész verseny alatt szigorúan kötelező volt, továbbá mindenki felhasználhatott egy ételjegyet a Barátság Stadion büféjében, és minden résztvevő egy FIFA 21 mintázatú egérpaddal térhetett haza.

A többórás verseny során rengeteg mérkőzés zajlott le. A versenyzők azon csapatot képviselték egész nap, amelyikkel az első mérkőzésüket játszották le. A bajnokság egészén a fair play és a jókedv uralkodott. A szervezők kitettek magukért, nagyon szépen bonyolították le a tavaszra tervezett e-sport versenyt.

A nap végén a végső győzelem Pocsai Ákosé lett. Őt Izsák András követte a dobogó második fokán, míg a bronzérem Hegedüs Attiláé lett. Az idén debütáló Puskás-díjra minden játékos nevezhetett egy általa rúgott góllal. A szépségdíjas találatot Knobloch Rómeó szerezte.

A bajnokság nem valósulhatott volna meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatása nélkül.

SD